Judecătorul Dorin Munteanu a fost achitat. Era urmărit penal pentru că a refuzat să prelungească arestul avocatului lui Platon
Full Article 2 minutes read

Judecătorul Dorin Munteanu a fost achitat. Era urmărit penal pentru că a refuzat să prelungească arestul avocatului lui Platon

Judecătorul Dorin Munteanu, care era urmărit penal pentru că a refuzat să prelungească mandatul de arestare al unuia dintre avocații omului de afaceri Veaceslav Platon, a fost achitat. Decizia a fost luată de judecătoria sectorului Centru, după ce procurorul Veaceslav Bobrov a retras acuzațiile.

Dorin Munteanu era cercetat penal pentru luarea unei decizii ilegale. În cadrul ședinței din 11 noiembrie, instanța de judecată l-a achitat pe Dorin Munteanu și a menționat că nu a fost stabilită săvârșirea infracțiunii. Anterior, procurorul de caz a retras acuzațiile.

Amintim că fostul Consiliu al Magistraturii (CSM) l-a privat de imunitate pe Munteanu în 2017. Decizia a fost luată după ce magistratul a respins cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arest preventiv. În 2018, avocata Ana Ursachi a povestit că Munteanu a fost exclus din sistem după ce acesta a refuzat să prelungească arestul „unui avocat”. Aceasta însă nu a precizat dacă ar fi vorba despre ea sau despre avocatul Ion Crețu (ambii erau, în acea perioadă, avocați a omului de afaceri Veaceslav Platon).

Dorin Munteanu a sesizat Curtea Constituțională, care a calificat drept anticonstituționale normele, potrivit cărora CSM „nu este obligată să examineze calitatea și autenticitatea” dovezilor pe care le prezintă procuratura, în vederea ridicării imunității unui judecător.

În pofida acestui fapt, Curtea Supremă de Justiție a respins, în decembrie 2017, plângerea lui Munteanu împotriva CSM.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: