president.gospmr.org

Krasnoselski i s-a plâns lui Vasnețov că eurointegrarea Moldovei „afectează” locuitorii din regiunea transnistreană. Reacția Chișinăului

Parcursul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană are până acum efecte „negative”, din punct de vedere al bunăstării și stabilității, asupra locuitorilor din stânga Nistrului. Declarația a fost făcută de liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski în timpul unei întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov. În replică, Biroul politici de reintegrare a subliniat că 76% din exporturile regiunii transnistrene se duc spre UE, iar 56% din importuri vin tot de acolo.

Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu Oleg Vasnețov la Tiraspol, pe 6 martie. La întrevedere a participat și responsabilul de relații externe al regiunii transnistrene Vitalii Ignatiev.

În discuții, liderul de facto al regiunii s-a plâns ambasadorului rus pe parcursul european al Moldovei, care ar înrăutăți situația materială a locuitorilor din stânga Nistrului.

Din păcate, mulți diplomați occidentali, acționând ca avocați ai părții moldovenești, încearcă să justifice acțiunile autorităților centrale din Moldova, spunând că aceasta este calea spre Europa. Dar atunci apare o întrebare legitimă: ce este Europa pentru oameni? Este restricționarea activității de întreprinzător, nedeschiderea și blocarea conturilor bancare, dublă impozitare, jefuirea poporului transnistrean. (…) Fiecare stat are propriile valori și noi nu avem pretenția de a le schimba. Dar trebuie să le arătăm oamenilor – dacă Moldova a ales calea europeană și demonstrează tuturor că este bună – că nu este o problemă. Oamenii trebui să simtă că este bine. Iar pentru oamenii din Transnistria, din păcate, drumul spre Uniunea Europeană al Moldovei este până acum foarte negativ, în ceea ce privește bunăstarea și stabilitatea. Bineînțeles, aceste probleme ar trebui discutate pe o platformă normală, cum a fost odată formatul 5+2. Dar cred că partea moldovenească o va stagna până la final. Chiar și pentru că pe această platformă va trebui să răspundă cum a respectat acordurile încheiate anterior, care au fost semnate și încălcate”, a spus Krasnoselski.

La rândul său, în cadrul întrevederii, ambasadorul rus a abordat subiectul cererii autorităților nerecunoscute de la Tiraspol către Consiliului Federației Ruse și Duma de Stat pentru „protecție” față de așa-zise „presiune” din partea Chișinăului.

Acum, după cum știți, discutăm despre documentele care au fost trimise către aceste structuri, către autoritățile executive federale, ținând cont și de faptul că în Transnistria locuiesc 220 000 de cetățeni ai Federației Ruse, ținând cont de unicitatea operațiunii de menținere a păcii și statutul unic de garant și mediator pe care Federația Rusă îl are în procesul de reglementare pașnică. Suntem deja la curent cu reacția conducerii Consiliului Federației, Dumei de Stat. Și presupunem că în viitorul apropiat, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și alte autorități executive, problemele identificate de Congres vor fi discutate în detaliu”, a menționat Vasnețov.

NM a solicitat un comentariu referitor la declarațiile lui Krasnoselski de la Biroul politici de reintegrare.

Din punct de vedere economic, regiunea transnistreană a Republicii Moldova este interconectată la maxim cu Uniunea Europeană, în direcția căreia exporturile companiilor regionale constituie peste 70%, iar importurile – 56%, toate acestea în baza înregistrării și documentării la autoritățile competente din Republica Moldova. În plus, regiunea este beneficiara directă a numeroase fonduri de dezvoltare și măsuri de consolidare a încrederii oferite de UE și de diferite state membre, în cadrul programelor implementate pe teritoriul Republicii Moldova. În ceea ce privește punerea în aplicare a acordurilor, este important de menționat că, în conformitate cu cerințele stabilite, au efecte juridice relevante doar prevederile actelor normative în vigoare în Republica Moldova și ale tratatelor/acordurilor internaționale la care țara noastră a aderat”, se arată în răspunsul Biroului.

***

Precizăm că, în februarie, în cadrul unui forum de business, premierul Dorin Recean a declarat că tactica Guvernul este să treptat populația și companiile din regiunea transnistreană în spațiul economic și fiscal unic al țării. „Vedem că am reușit, de asemenea, să prelungim contractul de furnizare a energiei electrice pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru arată că acolo, pe malul stâng al Nistrului, ei înțeleg perspectivele pe termen lung. De asemenea, observăm o sporire a tempoului de creștere a exporturilor companiilor din Transnistria în Occident, în UE. Iar tactica Guvernului include integrarea treptată a persoanelor și companiilor din Transnistria în spațiul economic și fiscal al Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: