Kremlinul critica politica Chișinăului în abordarea problemei transnistrene: „Blocajele vor continua, dacă Chișinăul nu-și va schimba abordarea
Full Article 3 minutes read

Kremlinul critica politica Chișinăului în abordarea problemei transnistrene: „Blocajele vor continua, dacă Chișinăul nu-și va schimba abordarea

Kremlinul vine cu noi acuzații la adresa Chișinăului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, susține că blocajul din jurul problemei transnistrene va dura până când autoritățile de la Chișinău nu își vor schimba abordarea. Potrivit reprezentantei Kremlinului, lipsa de progrese în ceea ce privește soluționarea diferendului transnistrean se explică prin „lipsa de voință” a Chișinăului de a răspunde „pozitiv” solicitărilor Tiraspolului de a începe negocierile, scrie TASS.

„Nu trebuie de așteptat niciun progres în reglementarea transnistreană până când Chișinăul nu își va schimba abordarea în ceea ce privește negocierile cu Tiraspolul”, a declarat reprezentanta diplomației ruse, Maria Zaharova.

Zaharova a atras atenția asupra reacției Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova la declarațiile făcute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la reglementarea transnistreană. Zaharova a criticat poziția ministerului de la Chișinău, care, spune ea, „ca întotdeauna” confirmă angajamentul de a face pași „pașnici și diplomatici bazați pe dialog”.

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a subliniat că astfel de declarații ale Chișinăului, inclusiv la cel mai înalt nivel, „denaturează esența problemei transnistrene”.

„Prezența trupelor ruse pe malul stâng al Nistrului în scopul operațiunii de menținere a păcii și de protecție a depozitelor de muniții din Cobasna este o consecință a problemei nerezolvate și nu cauza acesteia. Actualul impas din reglementarea transnistreană se explică prin cu totul altceva și anume nevoința încăpățânată a Chișinăului, sub diverse pretexte, de a răspunde pozitiv solicitărilor repetate ale Tiraspolului de a începe negocieri de fond pe principiile unei reglementări pașnice și cuprinzătoare asupra Nistrului. Nu ​​este nevoie de un acord”, a conchis Zaharova.

Contactat de NM pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău, Daniel Vodă, nu a răspuns, deocamdată, solicitării noastre.

Amintim că, la începutul lunii, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că orice acțiune care ar amenința securitatea forțelor ruse de menținere a păcii din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei. Într-o reacție pentru NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE a declarat că Chișinăul pledează pentru „metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog” atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. „Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”, a declarat atunci Vodă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: