Moscova, despre declarația Maiei Sandu: „Grație trupelor rusești în Transnistria de 25 de ani nu se varsă sânge”
Full Article 2 minutes read

Moscova, despre declarația Maiei Sandu: „Grație trupelor rusești în Transnistria de 25 de ani nu se varsă sânge”

Intenția președintelui ales al Republicii Moldova Maia Sandu de a obține retragerea militarilor ruși din Transnistria are drept scop zădărnicirea eforturilor privind soluționarea pe cale pașnică a conflictului. Declarația a fost făcută de către Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, în cadrul unui briefing din 27 noiembrie, scrie agenția TASS. Reacția vine după ce, în ajun, Maia Sandu a reiterat că pledează pentru retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului.

„Considerăm că declarația respectivă este îndreptată împotriva eforturilor de reglementare a problemei transnistrene”, a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvînt a MAE-ului Rusiei a amintit că prezența trupelor rusești în regiunea transnistreană este asigurată de contingentul de menținere a păcii.

„Mandatul operațiunii de menținere a păcii presupune participarea noastră de lungă durată până la atingerea unei înțelegeri privind reglementarea conflictului. Până la asta este mult”, a declarat Zaharova.

Diplomatul a mai menționat că „grație trupelor de menținere a păcii în Transnistria de 25 de ani se păstrează stabilitatea și nu se varsă sânge”. Totodată, aceasta a menționat că prezența militarilor ruși este necesară pentru păzirea depozitelor cu muniții.

Și Igor Dodon a comentat pe 27 noiembrie declarațiile Maiei Sandu. Acesta a menționat că ar putea chema oamenii în stradă, pentru „a păstra pacea în țară” și a nu permite acutizarea conflictului cu regiunea transnistreană.

Maia Sandu a declarat, recent, că este convinsă că într-o zi va apărea posibilitatea pentru reunificarea Moldovei. Aceasta a menționat că soluția trebuie să fie pașnică. De asemenea, aceasta a pledat în repetate rânduri pentru retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Moldovei și s-a pronunțat împotriva federalizării Transnistriei.

***

În Transnistria se află circa 1000 de soldați și ofițeri ruși implicat în operațiuni de menținere a păcii. Aceștia păzesc și depozitele din Cobasna, unde sunt păstrate peste 20 de tone de muniții. Așa numitele „căști albastre” au ajuns în regiunea transnistreană pe 29 iulie 1992, în urma unui acord privind reglementarea pe cale pașnică a conflictului armat de la Nistru, semnat de către președintele Moldovei, al Rusiei și de către liderul de atunci al Transnistriei.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: