rtvi.com

Kremlinul îi cere Republicii Moldova să nu trateze Rusia ca pe o amenințare. Peskov: „Este complet absurd”

Republica Moldova nu ar trebui să vadă o amenințare din partea Federației Ruse. Cel mai bine ar fi să caute relații bune reciproc avantajoase, este de părere secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov. Potrivit lui, înarmarea Republicii Moldova – obiectiv anunțat de președinta Maia Sandu – nu prezintă niciun risc pentru Moskova, scrie ria.ru.   

„Nu există riscuri pentru Rusia, dar nici Moldova nu ar trebui să vadă nicio amenințare aici. Acest lucru este complet absurd. Probabil că cineva va compara asta cu Ucraina, dar aici orice comparație este absolut nepotrivită”, a declarat Peskov.

Secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin a subliniat că „la urma urmei, Moldova nu s-a transformat – deși au existat, probabil, dornici – într-un asemenea centru de „anti-Rusia”, așa cum au încercat să facă în Ucraina”.

„Povestea este diferită acolo. Probabil că ar fi în interesul Moldovei să caute relații bune, reciproc avantajoase și reciproc respectuoase cu noi”, a spus el.

Amintim că Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 30 iunie o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.

Pe 13 iulie, la Moldova 1, președinta Maia Sandu a declarat că, deși Moldova nu planifică să atace pe nimeni și nici nu își dorește să fie implicată într-un război, situația din Ucraina a determinat autoritățile să caute alternative pentru a îmbunătăți situația din armata națională. „Dacă avem armată și ea este prevăzută în Constituție, nu o lăsăm cu sapă de lemn, trebuie să facem niște lucruri elementare”, a declarat șefa statului.

Recent, secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, declara într-un interviu acordat pentru NM că Republica Moldova va primi arme de calibru mic pentru reînarmarea trupelor de menținere a păcii. Oficialul nu a exclus că, pe viitor, în țara noastră ar putea ajunge și artilerie grea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: