Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a reacționat la informațiile apărute în presă în ajun, potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin este dispus să negocieze un armistițiu în Ucraina, însă care să fixeze pozițiile actuale de pe liniile frontului. Oficialul ucrainean a declarat că apariția acestor informații este o tentativă de a deraia Summit-ul de Pace, care va avea loc în Elveția între 15-16 iunie.
„De ce brusc „surse” rusești comunică mass-mediei că Putin este gata să oprească războiul pe liniile de front actuale? Totul este simplu. Putin încearcă disperat să deraieze Summit-ul de Pace din Eleveția, din 15-16 iunie. Îi este frică de succesul lui. Anturajul său trimite aceste semnale false de presupusă disponibilitate pentru o încetare a focului, în ciuda faptului că trupele rusești continuă să atace brutal Ucraina, în timp ce rachetele și dronele lor plouă asupra orașelor și comunităților ucrainene”, a scris șeful diplomației de la Kiev pe X, pe 24 mai.
Potrivit lui Kuleba, doar vocea principială și unită a majorității mondiale îl poate forța pe Vladimir Putin să aleagă pacea în locul războiului.
„Acesta este scopul summitului pentru pace. Și de asta lui îi este atât de frică de el. Acesta este motivul pentru care este esențial să fie prezenți cât mai mulți lideri de pe toate continentele și din toate părțile lumii”, a adăugat diplomatul ucrainean.
Why are Russian „sources” suddenly telling the media that Putin is willing to halt the war at the current battle lines? It’s simple.
Putin is desperately trying to derail the Peace Summit in Switzerland on June 15–16. He is scared of its success. His entourage sends these phony…
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 24, 2024
Precizăm că, pe 24 mai, Reuters a scris, cu referire la sursele sale rusești, că Vladimir Putin este pregătit să oprească invazia din Ucraina prin negocierea unui armistițiu care să fixeze pozițiile actuale de pe liniile frontului. În același timp, potrivit interlocutorilor Reuters, liderul de la Moscova este gată să continue luptele dacă Kievul și Occidentul nu sunt de acord cu o încetare a focului, care să „înghețe” războiul, în aceleași condiții.
Într-un răspuns la o solicitare făcută de Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a menționat în repetate rânduri că este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele și că nu dorește un „război perpetuu”.
***
Invazia rusă asupra Ucrainei a început pe 24 februarie 2022, la ordinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
În cursul agresiunii militare, Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk. Pe 30 septembrie 2022, în cadrul unei ceremonii la Moscova, Putin și așa zișii lideri ai celor patru regiuni ucrainene ocupate au semnat un șir de documente, numite de Kremlin „tratate de aderare”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!