Dosarul Marinei Tauber rămâne la Judecătoria Bălți sau va fi examinat de altă instanță? Curtea de Apel va decide în regim de urgență
Full Article 3 minutes read

Dosarul Marinei Tauber rămâne la Judecătoria Bălți sau va fi examinat de altă instanță? Curtea de Apel va decide în regim de urgență

Avocații Marinei Tauber au solicitat strămutarea cauzei privind excluderea acesteia din cursa electorală pentru funcția de prima la o altă instanță. Solicitarea urmează să fie examinată de Curtea de Apel Bălți, în regim de urgență. Dacă magistrații vor aprobat cererea, atunci dosarul va fi examinat de o altă instanță, de același nivel. În cazul în care va fi respinsă, dosarul se va întoarce la Judecătoria Bălți și va fi examinat în continuare de către judecătoarea Natalia Costaș.

„Având în vedere că suntem în procedura de contecios administrativ, Codul Administrativ nu prevede instituția suspendării procesului. În aceste circumstanțe, voi face apel la articolul care prevede dreptul de a suspenda procesul, atunci când există o cauză care nu poate fi examinată până nu este finalizată. Actualmente, pe rolul Curții de Apel se află acțiunea de control normativ la cererea de chemare în judecată a CEC de către Partidul ȘOR”, a menționat avocatul Marinei Tauber.

În replică, magistratul Natalia Costaș a menționat că instanța are dreptul de a suspenda procesul în acest caz, însă nu este obligată.

Ulterior, apărătorii au solicitat strămutarea cauzei, invocând lipsa de imparțialitate. Aceștia susțin că președintele Judecătoriei Bălți este finul de cununie al avocatului lui Nicolae Grigorișîn, candidat în cursa electorală pentru Primăria Bălți.

„Pentru a putea spera că nicio influență politică, juridică, nu va plana, susținem strămutarea acestei cauze, emiterea unei încheieri, iar dacă va fi admisă, transmiterea unei instanțe ierarhic superior”, a menționat avocatul.

Reprezentantul CEC a acuzat avocații că tărăgănează procesul: „Atrag atenția că s-au invocat presupuneri față de președintele Judecătoriei. Judecătorii sunt independenți, judecătorul care examinează cauza este independent de președinte”, a argumentat acesta.

Reprezentantul lui Nicolae Griorișin a declarat că se încalcă Codul de Etică al avocaților.

„Este oribil ceea ce se întâmplă. Există suficiente decizii ale Curții Supreme de Justiție, care demonstrează când este loc de strămutare și când nu. Declar că nu am nicun fel de relații cu această instanță, nici de rudenie, nici de prietenie. Utilizați metode josnice. Consider că este nejustificată cererea”, a menționat avocatul lui Grigorișin.

Arina Spătaru, parte terță în proces, a solicitat să fie continuată ședința și a rugat judecătoarea să fie respinsă cererea avocaților Marinei Tauber.

„Reieșind din faptul că drept temei de strămutare a fost invocată litera F a art. 43 din Codul de Procedură Civilă, instanța nu are decât să transmită cauza civilă pentru a soluționa această solicitare la instanța ierarhic superioară. Dosarul se transmite de urgență Curții de Apel Bălți”, a declarat judecătoarea Natalia Costaș.

Ședința a fost declarată închisă.

***

Examinarea cauzei prin care CEC a solicitat anularea înregistrării Marinei Tauber în cursa pentru alegerea primarului mun. Bălți a început la ora 11:00, la Judecătoria Chișinău. Anterior, avocații au solicitat recuzarea judecătorului.

În paralel, avocații lui Tauber au acționat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: