Primăria Chișinău

La Chișinău a fost deschis primul „incubator municipal de afaceri”. Beneficiari pot fi pot fi viitorii antreprenori, inclusiv migranți și refugiați

Întreprinderile nou-înregistrate pot obține sprijin managerial, servicii de asistență și suport consultativ în cadrul primului Incubator Municipal de Afaceri deschis la Chișinău. Primarul general, Ion Ceban, a declarat că, prin acest proiect, municipalitatea vine să creeze oportunități pentru tinerii din capitală de a-și deschide afaceri acasă, transmite IPN.

„Ne dorim ca acest spațiu să devină prietenos tinerilor, iar noi ne gândim și asupra unor alte modele mai extinse. Lucrăm și la un concept de cercetare și dezvoltare cu un spațiu mai mare în Chișinău. Vrem să găsim, de exemplu, soluții de intervenții pe zonele economice libere și pe relocații de business, inclusiv în contextul la ceea ce se întâmplă în Est”, a menționat Ion Ceban.

Potrivit edilului nou-ales, incubatorul Municipal de Afaceri deschide noi oportunități de business pentru tinerii din municipiu, dar și pentru migranți și refugiați, și va deveni o punte de comunicare între întreprinderile mici și mijlocii și administrația locală. Pentru început, instituția, cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați, va putea găzdui până la 30 de rezidenți.

Beneficiarii incubatorului pot fi viitorii antreprenori, care au între 18 și 40 de ani, cu viza de reședință în Chișinău și care doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni. Rezidenții pot fi și lucrătorii migranți cu vârsta de până la 40 de ani și refugiații care au între 18 și 40 de ani și care au creat un parteneriat cu un tânăr rezident, care are viza de reședință în municipiul Chișinău și doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni.

Incubatorul Municipal de Afaceri a fost creat cu suportul UN Woman și UNICEF Moldova, iar activitatea acestuia va fi coordonată de Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în calitate de instituție responsabilă de implementarea Programului municipal „STARTUP pentru TINERI ȘI MIGRANȚI” și a politicii municipalității pentru creșterea și dezvoltarea antreprenoriatului în capitală Chișinău.

Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: