La Chișinău, ca pe malul mării

Pandemia a închis frontierele, ți-a anulat călătoriile și te-a impus să uiți pașaportul în dulap pe un termen nedeterminat. Nu-ți rămâne decât să visezi la plajă, la vacanțe și la toate bunătățile lumii. Închizi ochii și te vezi pe străduțele înguste ale Barcelonei, simți mirosul mării, cotești la stânga, apoi mai treci pe lângă niște statui vii și, în sfârșit, ajungi în renumita piață La Boqueria, această mecca gastronomică.

Ochii îți fug în toate părțile, iar mirosurile te copleșesc. Piața Boqueria este locul unde poți să guști direct toate fructele de mare și peștele proaspăt pe care ți-l gătesc bucătarii zâmbitori.

Deschide ochii. Poți să ajungi în Italia, Spania sau Norvegia și să te răsfeți cu cel mai proaspăt pește, creveți și alte fructe de mare. Și nu trebuie să urci în avion pentru asta. Noul magazin Ocean Fish a amenajat în inima capitalei (str. Miorița 1) un loc spațios, luminos și frumos, unde găsești cele mai bune și proaspete produse de mare și ocean.

 

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/546462262710617/

 

În cel de-al 5-lea magazin Ocean Fish am ajuns dis-de-dimineață, când în spatele geamurilor acoperite cu imagini frumoase din Norvegia, angajații Ocean Fish roiau prin magazin – peste câteva ore urma să aibă loc deschiderea oficială. Două angajate termină să lustruiască încă o dată vitrinele și ușile frigiderelor pline cu tot felul de produse la care te-ai gândit, ai căutat, dar nu ai găsit, sau chiar și cele despre care nici măcar nu ai auzit.

 

 

Un bărbat urmărește cum pâinea și plăcintele cu brânză și spanac prind crustă în cuptor și împrăștie prin magazin mirosul cald de casă și grija părintească. Pe fundal se aud șoapte și pași grăbiți, în timp ce un tânăr aranjează concetrat peștele proaspăt pe un pat de gheață mărunțită. Mișcările calculate, privirea țintită în timpul acestui ritual parcă te hipnotizează și e un lucru la care poți să te uiți ore în șir.

Aici, simți că produsele de mare au o importanță aparte, pe care o vei putea descoperi doar când intri în această lume a produselor proaspete, refrigerate din care poți găti tot ce-ți poftește inima. Orezul pentru sushi este pus la fiert. Legumele proaspete sunt tăiate julienne, iar somonul este tăiat în panglici perfecte ca să ți se topească în gură.

 

 

Au mai rămas doar câteva clipe până ușile noului magazin vor fi deschise pentru toți locuitorii și vizitatorii capitalei. În aer plutește un nor de încordare și suspans. Toți s-au echipat cu mănuși și măști, iar liniștea se așterne. Urmează un sunet de claxon lung și anunțul ușor emoționat al managerului: ușile se deschid. „Suntem gata!”

 

 

Ocean Fish este locul care te poate plimba prin Italia fierbinte, cu fructe de mare ușor sărate, completate cu legume coapte, scăldate în ulei de măsline extravirgin. Tot aici poți gusta și bucate spaniole. Crevetele în cuib de cartof îți amintește de mare și orele lungi în care te-ai copt pe plajele nisipoase. Piciorușele de broscuțe, crocante și potrivit condimentate îți organizează și un rendez-vous imaginar prin Franța.

 

„Propunem peste 30 de feluri de pește și fructe de mare refrigerate, adică prinse, răcite cu gheață, pentru a-și menține prospețimea și temperatura și pentru a fi gătite și consumate timp de 14 zile”, povestește Alexandru Mâță, director executiv al companiei Ocean Fish Moldova.

O bucată roz-oranj de somon mi-a atras privirea și m-a dus cu gândul flămând spre un somon în foietaj cu spanac sote cu smântână și un sos bun, bun de muștar. Îmi mai plimb privirea printre rândurile cu produse și mi se face poftă și de o doradă fină cu sos aioli, după care, mă cucerește un morman de creveți care se răcoresc pe un pat de gheață.

 

Lucrul care face Ocean Fish special, motiv pentru care am ajuns aici, pe lângă sortimentul bogat de pește și sushi delicioase, este că poți alege orice produs proaspăt și bucătarul îl va găti în fața ta, în doar șapte minute. Ți-e poftă de creveți?

Un bucătar cu mișcări calculate ia talgerul cu creveți proaspeți, toarnă puțin ulei pe tigaia încinsă și începe magia.

 

Când uleiul începe să sfârâie, toarnă creveții fragezi, îi întoarce pe toate părțile, cu grijă, timp de trei minute. Apoi creveții rumeniți fac o baie de sos picant într-un bol și ajung la tine. Îi poți lua acasă și savura alături de cei dragi.

Sau poți să te bucuri de ei în compania unui pahar de vin bun. E ok dacă nu vrei să-i împarți cu nimeni, că e doar clipa ta de răsfăț gastronomic la care ai visat de mai mult timp.

oceanfish.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?

Busola politică a Republicii Moldova indică apropierea alegerilor parlamentare, iar temperatura discuțiilor din societate se încinge tot mai mult. În apropierea noii campanii electorale, echipa NewsMaker a mers în orașul Vatra pentru a-i întreba pe localnici ce politicieni nu ar vrea să vadă sub nicio formă în noua componență a Legislativului. În timp ce unii au rostit ferm nume sau partide politice, alții ne-au spus, cu regret, că s-au dezamăgit de toți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

„Eforturi sortite eșecului”: Reacția Rusiei la noul pachet de sancțiuni impus de UE

Ministerul rus de Externe a reacționat vineri seară, 18 iulie, la adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni de către Uniunea Europeană, calificând noile măsuri drept „nelegitime” și ineficiente. Într-un comunicat, Moscova a declarat că UE continuă un „curs confruntațional” care se întoarce „ca un bumerang” împotriva propriei economii.

„Uniunea Europeană a smuls cu greu un nou, al 18-lea la număr, „pachet” de măsuri restrictive nelegitime. Cuvântul smuls nu este aici doar o figură de stil, ci reflectă fidel procesul epuizant prin care statele membre ale UE se supun de fiecare dată, în speranța zadarnică de a aplica un lovitură devastatoare economiei ruse. Trebuie reiterat că toate aceste eforturi sunt sortite eșecului încă de la început. Ele nu doar că nu vor avea efectul scontat, dar vor continua să agraveze starea deja deplorabilă a economiei europene”, se arată în reacția diplomației ruse.

Ministerul susține că noile restricții privind importul de produse petroliere din țări terțe, obținute din petrol rusesc, vor duce „inevitabil” la o creștere a prețurilor la combustibil pe piața UE.

„Acest lucru va duce la o scădere și mai accentuată a competitivității economiei europene. Un alt exemplu absurd este includerea în regimul de sancțiuni al UE a gazoductelor „Nord Stream 1” și „Nord Stream 2”, distruse în septembrie 2022. Este de remarcat că banii pentru implementarea acestor proiecte au fost furnizați de mari companii europene în calitate de acționari – un fapt care, evident, nu îi preocupă pe birocrații europeni. În plus, gazoductele nu pot fi operate în prezent, iar singura conductă rămasă din „Nord Stream 2” nici măcar nu are autorizația necesară din partea autorităților de reglementare. De aici și cinismul deosebit al acestor sancțiuni”, susțin autoritățile de la Moscova.

Ministerul rus de Externe cere UE să „recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina”, afirmând că responsabilitatea pentru declanașarea acesteia „revine chiar Bruxellesului”.

În interesul său, UE ar trebui să renunțe la cursul său confruntațional, care se întoarce împotriva ei ca un bumerang, și să recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina – responsabilitatea pentru declanșarea căreia revine chiar Bruxellesului. Fără acest pas, o reglementare viabilă a conflictului din Ucraina este imposibilă”, se mai arată în declarație.

Aminrim că Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

(VIDEO) Farmacia Familiei – 20 de ani de grijă și încredere

Pentru unii, e farmacia de la colț. Pentru alții, e locul unde găsesc nu doar medicamente, ci și un zâmbet, un sfat bun, un om care ascultă.
Am vorbit cu cei pentru care Farmacia Familiei a devenitparte din viața lor și i-am întrebat: de ce vă întoarceți mereu aici?
Răspunsurile lor – în reportajul care reflectă e înseamnă, cu adevărat, 20 de ani de încredere.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: