grosu, popșoi
Максим Андреев, NewsMaker

„La Palatul Național sau chiar în parcarea parlamentului”. PAS cere convocarea ședinței parlamentului

Reprezentanții fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul parlamentului, Mihai Popșoi și Igor Grosu, solicită convocarea de urgență a ședinței legislativului pentru data de 29 mai și adoptarea proiectelor de lege necesare pentru a debloca cea de-a doua tranșă din ajutorul macrofinanciar din partea Uniunii Europene (UE).

„Suntem într-o situație înspăimântătoare. Țara este bântuită de pandemie, deficitul bugetar se apropie de 20 mlrde, economia este la pămînt. Bunii noștri prieteni din UE vor să ne ajute, oferindu-ne asistență în condiții mai mult decât favorabile, ba chiar și granturi. Iar socialiștii dau cu piciorul în această asistență, vin cu propuneri de a tărăgăna, de a submina acele legi care trebuiau votate demult, pentru ca această asistență să ajungă în țară”, a declarat deputatul PAS, Mihai Popșoi, într-un briefing de presă din 28 mai.

Potrivit deputatului, Partidul Socialiștilor ar trage de timp din cauza faptului că Partidul Democrat a anunțat că va susține condiționalitățile impuse de UE, asigurând, astfel, o majoritate parlamentară în adoptarea legilor respective. Prin urmare, PAS a depus o solicitare adresată președintei parlamentului, Zinaida Grecianîi, pentru a convoca, vineri, parlamentul în ședință de plen.

„Dacă respectăm măsurile de precauție, purtăm mască, stăm la distanță, riscul de infectare este aproape zero. Iar dacă vrem să căutăm soluții și nu scuze, putem facem ședința parlamentului într-o sală mai mare, la Palatul Național, Palatul Republicii sau afară, chiar în parcarea parlamentului”, a propus Popșoi.

Deputatul PAS Igor Grosu a menționat că printre cele mai importante subiecte care trebuie examinate cât mai curând se numără legea privind activitatea ONG-urilor, abrogarea legii privind cetățeniile prin investiții, raportul privind furtul miliardului, adoptarea unei hotărâri privind Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței, cu scopul inițierei procedurii de audit în activitatea celor două instituții.

Precizăm că, în această dimineață, și deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari a solicitat convocarea parlamentului în ședință pentru vineri.

Tot astăzi, a devenit cunoscut faptul că doi consilieri ai unor deputați au fost testați pozitiv cu COVID-19.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Interziși în Moldova? Mai mulți politicieni străini, inclusiv un deputat european, nu ar fi fost lăsați să vină la o conferință a conservatorilor

Mai mulți politicieni din UE și SUA ar fi fost opriți la frontieră și întorși din drum în timp ce încercau să ajungă la Chișinău pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), organizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. Solicitați de NewsMaker, reprezentanții Poliției de Frontieră au reclarat că vor reveni cu un comentariu la acest subiect.

Într-un comunicat emis de organizatorii evenimentului, se menționează că pe 27 iulie, europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, membru al Parlamentului European, ar fi fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, declarat persona non grata și expulzat forțat de pe teritoriul țării. Totodată, acestuia i-ar fi fost confiscat pașaportul diplomatic valabil cu care călătorea și ar fi fost informat că îi va fi returnat la întoarcerea în București.

„Acesta nu este un simplu incident administrativ – este o umilire deliberată a unui oficial european ales, o încălcare flagrantă a normelor diplomatice și o provocare directă la adresa integrității instituționale a Uniunii Europene”, se mai menționează în comunicatul organizatorilor.

Ulterior, europarlamentarul ceh Ondřej Dostál a comentat incidentul pe rețeaua X.

Există un început pentru orice. Chiar și pentru a fi deportat, în calitate de europarlamentar, dintr-o țară candidată la aderarea în UE. Democrație în acțiune”, a scris acesta în postarea sa.

De asemenea, organizatorii susțin că în aceeași zi, politicianul Dimos Thanasoulas, purtătorul de cuvânt al partidului suveranist grec NIKI, ar fi fost întorși de la frontieră, „fără explicații transparente”.

„Reținerea unui europarlamentar și confiscarea pașaportului diplomatic nu este un incident de frontieră – este un act calculat de intimidare de stat. Dacă acest comportament nu este sancționat, se creează un precedent periculos pentru întreaga Europă. Orice oficial ales ar putea fi redus la tăcere prin simpla semnătură a unui funcționar de frontieră”, mai susțin organizatorii.

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

În context, organizatorii au cerut reacții oficiale din partea instituțiilor europene, inclusiv Parlamentul European și Comisia Europeană, solicitând clarificări privind compatibilitatea acestor acțiuni cu statutul de țară candidată la aderare al Republicii Moldova.

Conferința „Make Europe Great”, un eveniment dedicat conservatorilor și suveraniștilor, urma să aibă loc la Chișinău în perioada 28-29 iulie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: