Laundromat, Filat, Platon, aprilie 2009. Cine sunt cei patru judecători, percheziționați sau reținuți
Full Article 3 minutes read

Laundromat, Filat, Platon, aprilie 2009. Cine sunt cei patru judecători, percheziționați sau reținuți

NewsMaker a adunat cele mai importante informații cu privire la magistrații percheziționați sau reținuți pe 14 noiembrie. Un judecător figurează în dosarul Laundromat, altul a refuzat să examineze dosarul fostului premier Vlad Filat, iar un alt magistrat a judecat mai mulți tineri care au participat la protestele din aprilie 2009. Potrivit TV8, cei 4 magistrați vizați sunt Radu Grecu – de la Judecătoria Buiucani, Valentina Garabagiu – de la Judecătoria Buiucani, Garri Bivol – de la Judecătoria Centru și Mihail Diaconu – de la Curtea de Apel Chișinău. Menționăm că doi judecători, din totalul celor 4, au fost reținuți pentru 72 de ore. 

Garri Bivol a fost numit la Judecătoria Chișinău în mai 2004. Este unul dintre judecătorii care figurează în dosarul Laundromat. În septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală – de reținere, de aducere silită, de arestare și de percheziție în privința judecătorului Bivol Garri, dar 3 zile mai târziu acuzațiile au fost retrase.

Valentina Garabagiu a fost numită în funcție în noiembrie 2017, potrivit portalului Magistrat. Ea este cunoscută prin faptul că a refuzat să examineze dosarul fostului premier Vlad Filat.

Radu Grecu a fost numit în funcție în decembrie 2017. În declarația de avere de anul trecut se menționează că la locul său principal de muncă el a câștigat 254 mii lei, iar soția lui – 281 mii lei. Grecu a obținut și 400 de mii din vânzarea unei proprietăți. El deține o casă 198,2 mp. al cărui cost este estimat la 124,4 mii lei. Judecătorul are două mașini – Skoda Superb (420 mii lei) și Land Rover (200 mii lei).

Mihail Diaconu a fost numit în funcție în iunie 2004. Este cunoscut prin faptul că a judecat mai mulți tineri care au participat la protestele din aprilie 2009. Pe lângă aceasta, el a fost membru al completului judiciar care a decis arestarea judecătorilor implicați în dosarul Laundromat și prelungirea arestării lui Veaceslav Platon. 

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au descins cu percheziții, pe 14 noiembrie, în birourile, automobilele și domiciliile a patru judecători, eliberați temporar din funcție, în aceeași zi, prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit TV8, magistrații vizați sunt Radu Grecu de la Judecătoria Buiucani; Valentina Garabagiu de la Judecătoria Buiucani; Garri Bivol de la Judecătoria Centru și Mihail Diaconu de la Curtea de Apel Chișinău.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Procuratura Anticorupție, însă reprezentanții instituției au refuzat să confirme sau să infirme identitatea magistraților vizați.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor. Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență, dar și trafic de influență, a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală. Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă, pe numele acestuia fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: