Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a numit Republica Moldova „următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Federației Ruse”. Declarația a fost făcută pe 30 noiembrie, la cea de-a 30-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, a spus că declarația lui Lavrov se înscrie în șirul de acțiuni ostile pe care Rusia încearcă să le implementeze în raport cu Moldova în ultimii 30 de ani. Reprezentantul MAEIE a adăugat că, în tot acest timp, partenerii occidentali au fost alături de țara noastră și au ajutat-o să depășească „amenințările” Rusiei.
Serghei Lavrov a susțnut un discurs la reuniunea miniștrilor de externe, desfășurată în marja Consiliului Ministerial al OSCE. În timpul alocuțiunii sale, Lavrov a spus că Occidentul ar fi „torpilat” planul rusesc de soluționare a conflictului transnistrean cu 20 de ani în urmă și că acum „ucide” formatul de negocieri „5+2”.
„Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără, de asemenea, printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru după principiile OSCE. NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul deja parafat de Chișinău și Tiraspol, iar acum omoară formatul „5+2”, ultimul lucru care a mai rămas din eforturile comune pentru o reglementare transnistreană. De fapt, Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat acesta.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov, a venit cu o reacție la declarația șefului diplomației de la Moscova.
„Încă de la începutul invaziei brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în Moldova am resimțit întreg arsenalul de tentative de destabilizare pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră. Declarațiile Rusiei, fie ele de astăzi sau din ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de țara noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări. Luând în calcul că ministrul Lavrov a ajuns totuși la reuniunea ministerială OSCE, sperăm că mesajul nostru – clar și tranșant – va fi înțeles și de el: Republica Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană iar astăzi, mai mult ca niciodată, insistăm pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru”, a spus el.
***
Precizăm că cea de-a 30-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al OSCE se desfășoară în perioada 29-30 noiembrie în Skopje, Macedonia de Nord. Și Republica Moldova participă la eveniment, unde este reprezentată de o delegație condusă de ministrul de Externe Nicu Popescu.
În cadrul unui panel de discuții dedicat Ucrainei, desfășurat în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, vicepremierul Popescu i-a cerut din nou Federației Ruse să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Odată retrase trupele rusești, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău, vor fi create condiții favorabile pentru rezolvarea „exclusiv pașnică” a conflictului transnistrean.
Deocamdată nu se cunoaște dacă Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavror, la evenimentul de la Spokje.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!