„Le va părea rău peste cinci-zece ani”. Guvernatoarea BNM, despre cei care nu investesc acum în Moldova
Full Article 4 minutes read

„Le va părea rău peste cinci-zece ani”. Guvernatoarea BNM, despre cei care nu investesc acum în Moldova

Guvernatoarea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Anca Dragu crede că celor care nu investesc acum în Republica Moldova le va părea rău peste cinci-zece ani, în condițiile în care țara noastră a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit guvernatoarei, chiar dacă suntem la graniță cu un război, „un nivel ceva mai ridicat de risc asigură şi un nivel mai ridicat de profitabilitate”. Dragu a spus că IT şi digitalizare este principalul domeniu în care ar trebui să se investească. „În ultimii ani, vedem mai multe investiţii româneşti în Moldova, dar mai e loc de îmbunătăţire”, a menționat Dragu, anterior ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României. 

Anca Dragu crede că această nouă perspectivă a Republicii Moldova, de a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, ne plasează şi ar trebui să ne plaseze în topul preferinţelor investitorilor. „Eu tot spun că celor care nu investesc acum în Moldova le va părea rău peste cinci-zece ani”, a comunicat Dragu într-un interviu pentru Agerpres.

Întrebată dacă securitatea Republicii Moldova permite acum atragerea de investitori străini, Dragu a menționat că „aspectele de securitate sunt o problemă pentru mai multe state din zonă”. „Da, suntem la graniţă cu acest război, dar cred că există şi condiţii care să asigure securitatea investiţiilor, în măsura în care este posibilă în contextul general. Şi mai cred eu că un nivel ceva mai ridicat de risc asigură şi un nivel mai ridicat de atractivitate a investiţiei şi de profitabilitate. Acesta este jocul investiţiilor”, a comunicat guvernatorul.

La întrebarea „care sunt domeniile de bază în care ar putea să investească atât cetăţenii altor state, cât şi românii”, Dragu a răspuns: „În IT şi digitalizare cred că este principalul domeniu, pentru că Republica Moldova este deja foarte avansată pe această cale. Vă spun, în Banca Naţională, eu nu semnez nimic pe hârtie. Totul vine pe e-mail, totul vine cu semnătură electronică şi se vede la nivelul administraţiei această tendinţă, înclinaţie către digitalizare. Deci acest domeniu este unul, clar, foarte, foarte atractiv. Există şi know-how, există dorinţă pentru zona aceasta. Noi vrem să vedem performanţe pe zona de digitalizare. Cum spunem noi „o istorie, dar cu vinuri bune”. Apoi, zona de energie, investiţiile în energie, în energie verde, reţele de energie, transport şi distribuţie energie electrică, gaze. Acestea, de asemenea, au nevoie de investiţii. Energia verde necesită întăriri semnificative de reţea, aşa că aici se poate face un pachet interesant pentru investiţii. În general serviciile, şi aş spune că trebuie să ne gândim la Republica Moldova şi ca un cap de pod pentru investiţiile în reconstrucţia Ucrainei”.

Dragu a menționat că „România este un investitor cu foarte mult potenţial”. „În ultimii ani, vedem mai multe investiţii româneşti în Moldova, dar mai e loc de îmbunătăţire”, a conchis guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

***

Anca Dragu a fost numită în funcția de șef al BNM de Parlament, în ședința din 22 decembrie 2023. Candidatura sa a fost susținută de 58 de deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate. S-a întâmplat la doar o zi după ce fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost demis din funcție de Parlament, cu votul a 81 de deputați PAS și BCS. Numirea Ancăi Dragu la nici 24 de ore de la demisia lui Armașu a stârnit un val de critici, în special în rândul opoziției.

Potrivit CV-ului, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Dragu a mai fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.

Dragu a obținut și cetățenia Republicii Moldova. Decretul prezidențial a fost semnat de Maia Sandu cu o zi înainte ca Igor Grosu să o propună la șefia BNM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: