Legătura dintre incendiul din curtea lui Dodon și înregistrări. Avocat: A rămas doar dispozitivul de la picior
Full Article 4 minutes read

Legătura dintre incendiul din curtea lui Dodon și înregistrări. Avocat: A rămas doar dispozitivul de la picior

Avocații ex-președintelui Igor Dodon susțin că înregistrarea audio, care a fost găsită în presupusa conversație a consilierului prezidențial Dorin Recean, ar demonstra politizarea dosarului penal împotriva fostului șef al statului. Totodată, apărătorii consideră că incendiul din foișorul fostului șef de stat ar fi fost provocat de dispozitivele de interceptare instalate acolo. 

Într-o conferință de presă, apărătorii lui Igor Dodon spun că unul dintre cele mai importante momente care demonstrează că dosarul lui Igor Dodon este politic îl reprezintă scurgerea recentă din contul Telegram al consilierului prezidențial Dorin recean. Petru Balan a explicat că Igor Dodon, care se află în arest la domiciliu, are un microfon la brățara de la picior, fiind înregistrat non-stop.

„O înregistrare audio de acest gen a apărut pe un cont Telegram. Cine putea să o furnizeze nu știm, dar vă putem spune calitatea celor care puteau să o furnizeze – doar procurorul de caz sau ofițerii de investigații. Alte persoane nu au acces”, susține avocatul Balan.

Avocatul Nicolae Posturusu a declarat că este grav ceea ce se întâmplă, dar este clar că ar putea fi implicate persoane care fac parte din grupul de urmărire penală sau conducătorii lor.

„Modul în care o să investigheze procuratura aceste scurgeri din conturile de Telegram este în principiu examenul pentru această guvernare”, a notat Nicolae Posturusu.

Apărătorii spun că documentează fiecare încălcare și le vor prezenta inclusiv organizațiilor internaționale.

„Cu privire la abuzurile legate de înregistrare, nu așteptăm să se autosesizeze din presă, ci vom sesiza procuratura. Să dea o apreciere a modului cum o înregistrare audio strict secretă din cadrul dosarului penal a ajuns și în ce fel a ajuns la demnitari de rang atât de înalt”, a declarat Nicolae Posturusu.

Avocatul Ion Vîzdoaga a spus că anterior apărarea a constatat, în baza unor descifrări prezentate la prelungirea măsurii de arest, că se făceau înregistrări în foișorul din locuința președintelui. Acolo, avocații se întâlneau cu clientul lor, iar apoi foișorul a ars.

„Noi bănuim că au fost instalate acele tehnici de către lucrătorii operativi, acestea au făcut un scurt circuit, iar ca urmare a ars foișorul. După, noi am constatat că nu se mai prezintă înregistrări audio din acel foișor, ci doar de la dispozitivul de la picior”, a mai spus Ion Vîzdoaga.

NM a solicitat o reacție din partea reprezentanților Procuraturii Anticorupție la acest subiect.

„Procuratura Anticorupție își rezervă dreptul să nu comenteze mesajele cu tentă provocatoare care sunt dispersate în spațiul public”, a precizat instituția.

Amintim că anterior au apărut presupusele conversații private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. În una dintre conversații este menționată o înregistrare audio a ex-președintelui Igor Dodon.

Legătura dintre incendiul din curtea lui Dodon și înregistrări. Avocat: A rămas doar dispozitivul de la picior

Contactat de NM pentru o reacție, membrul Consiliului Suprem de Securitate Iulian Groza a refuzat să comenteze informațiile. Anterior, Președinția a declarat pentru NM că scurgerile ar fi fabricate, iar însuși Dorin Recean nu ne-a răspuns la apelul de a comenta scurgerile.

Pe 10 noiembrie, Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că s-a autosesizat privind spargerea conturilor de Telegram ale oficialilor moldoveni și a inițiat o investigație.

***

De menționat că, că Igor Dodon se află în arest preventiv la domiciliu. Pe 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au luat decizia să-i prelungească arestul preventiv la domiciliu cu încă 30 de zile. Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: