Letonia, Lituania și Estonia au început sâmbătă dimineaţă, 8 februarie, procesul de deconectare de la reţeaua electrică rusă pentru a se integra în sistemul european, un proces lansat cu ani în urmă şi devenit urgent după invazia Moscovei în Ucraina. Cele trei ţări baltice, foste republici sovietice care fac parte din Uniunea Europeană şi NATO din 2004, se decuplează de reţeaua rusă, la care sunt conectate încă de pe vremea URSS, pentru a împiedica Moscova să o folosească ca armă împotriva lor, relatează Reuters.
„Pot confirma că procesul de deconectare a început la ora 06:00”, a declarat pentru AFP Matas Noreika, purtătorul de cuvânt al Litgrid, operatorului naţional de stat al reţelei de electricitate din Lituania. „Luăm Rusiei capacitatea de a utiliza sistemul de electricitate ca instrument de şantaj geopolitic”, a subliniat ministrul lituanian al energiei, Zygimantas Vaiciunas.
Pe X, şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, fost prim-ministru estonian, a salutat „o victorie a democraţiei”. În toate cele trei ţări sunt prevăzute ceremonii oficiale de marcare a momentului. Letonia va tăia fizic sâmbătă un cablu electric care o leagă de Rusia, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să ia parte duminică la o ceremonie cu liderii ţărilor baltice la Vilnius, Lituania. „Suntem pregătiţi”, a declarat premierul lituanian Gintautas Paluckas pe X, lăudând „începutul unei noi ere de (independenţă) energetică” pentru cele trei ţări.
Procesul a durat mulţi ani din cauza numeroaselor probleme tehnologice şi financiare şi a necesităţii de a diversifica între timp aprovizionarea, în special prin cabluri submarine. Schimbarea a devenit urgentă după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, care a trezit temeri în ţările baltice că Moscova le va viza în continuare. De atunci, cele trei ţări au încetat să mai cumpere gaze şi electricitate din Rusia, dar reţelele lor electrice au rămas conectate la Rusia şi Belarus, reglarea frecvenţei fiind controlată de la Moscova. Prin urmare, ele depindeau în continuare de Rusia pentru un flux stabil de energie electrică, care este esenţial pentru aparatele ce necesită o alimentare fiabilă, în special în procesele industriale.
După ce vor fi deconectate de la reţeaua rusă, ţările baltice vor funcţiona în „mod izolat” timp de aproximativ 24 de ore pentru a testa frecvenţa reţelei lor. „Trebuie să efectuăm teste pentru a garanta Europei stabilitatea sistemului nostru energetic”, a explicat Rokas Masiulis, directorul Litgrid, operatorul de stat al reţelei electrice lituaniene.
Statele baltice vor fi apoi integrate în reţeaua europeană prin Polonia. Oficialii lituanieni şi polonezi vor începe procesul de sincronizare duminică, în jurul prânzului.
Autorităţile au avertizat că ar putea apărea probleme. „Sunt posibile diverse riscuri pe termen scurt, cum ar fi operaţiuni cinetice (militare) împotriva infrastructurii critice, atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare” desfăşurate de Rusia, a declarat Departamentul lituanian pentru securitate de stat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!