Liber la export…pe hârtie. De ce antreprenorii moldoveni nu exportă carne și ouă în UE?
Full Article 3 minutes read

Liber la export…pe hârtie. De ce antreprenorii moldoveni nu exportă carne și ouă în UE?

Ouăle moldovenești și carnea procesată de pasăre pot fi exportate pe piața din UE. O decizie în acest sens a fost luată acum câteva luni, însă producătorii din Moldova nu se prea grăbesc să-și exporte marfa.

Mai multe surse apropiate domeniului agriculturii au confirmat pentru NM că la trei luni de la deschiderea pieței UE pentru ouăle și carnea procesată de pasăre din Moldova (conserve, și alte produse – NM), exportul acestor produse nu a început.

Menționăm că la începutul lunii martie Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că Moldova a primit dreptul să exporte carne procesată de pasăre și ouă de categoria A.

Directorul adjunct al ANSA, Alexandru Manciu, a confirmat pentru NM că Moldova nu a început deocamdată exportul de ouă și carne procesată de pasăre în UE. „ANSA a obținut dreptul de a exporta ouă de categoria A (categorie superioară – NM) și de carne procesată de pasăre și acum agenții economici pot primi o autorizație în acest sens”, a spus Manciu.

El a menționat că în cazul exportului de ouă, antreprenorii sunt obligați să îndeplinească cerințele UE privind siguranța produselor și condițiile de creștere a păsărilor pentru a primi autorizația. „De exemplu, pasărea trebuie să fie crescută în aer liber, iar în țara noastră este permisă și creșterea în cuști”, a menționat vicedirectorul ANSA. Potrivit lui, în Moldova sunt câteva companii care depun efort pentru a corespunde cerințelor UE și care ar putea obține în viitor autorizație de export a ouălor.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Iurie Scripnic, a precizat pentru NM că în Moldova sunt trei agenți economici care sunt gata să exporte ouă  în volumele și calitatea cerută pe piața UE. „În special există o companie care își exportă deja produsele în Africa”, a menționat funcționarul.

În cazul exportului de produse din carne procesată, antreprenorii moldoveni trebuie să găsească în UE parteneri și piețe de desfacere. „Probabil că le este confortabil să lucreze așa. Deși sunt și antreprenori care vin și întreabă despre condițiile de export”, a spus directorul adjunct al ANSA.

Potrivit datelor ANSA, în Moldova sunt aproximativ 6 milioane de păsări. Anual, țara noastră produce 45 de mii de tone de carne de pasăre și 253 de milioane de ouă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: