Tudor Mardei / NewsMaker

Licitații cu semne de întrebare pentru drumul Leova-Bumbăta: precizări de la Veronica Dragalin

Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal privind construcția drumului Leova-Bumbăta, având în vedere posibile nereguli legate de procesul de achiziție și execuție a lucrărilor. Veronica Dragalin, șefa instituției, a explicat că investigația vizează suspiciuni de abuz de putere și gestionare defectuoasă a fondurilor publice. Declarațiile au fost făcute de către șefa PA în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la postul TV8, pe 2 februarie.

Conform declarațiilor sale, există indicii că firma de construcții a început lucrările înainte de semnarea oficială a contractului, ceea ce ridică întrebări privind atribuirea licitației. De asemenea, în cazul companiei de proiectare, invitația pentru depunerea ofertelor ar fi fost trimisă preferențial, iar ulterior, o parte din fonduri au ajuns la o firmă cu legături personale cu un oficial din cadrul Agenției de Stat a Drumurilor.

„În ceea ce privește compania de proiectare, solicitările de oferte au fost trimise către patru companii. Totuși, invitația pentru una dintre ele a fost transmisă înaintea celorlalte, iar răspunsul a venit rapid, contractul fiind semnat înainte ca alte companii să poată depune ofertele. Această firmă a încasat aproximativ 2 milioane de lei, ulterior transferând bani unei companii legate de soția actualului șef al Agenției de Stat a Drumurilor”, a punctat Dragalin.

Deocamdată, două persoane sunt vizate în acest dosar: Sergiu Behjan, șeful Administrației de Stat a Drumurilor, și un administrator al unei companii private. Prejudiciul exact urmează să fie stabilit după finalizarea expertizei. Dragalin a subliniat că deschiderea unui dosar nu înseamnă automat că s-au comis ilegalități, ci că este un pas necesar pentru clarificarea suspiciunilor existente​.

Amintim că inițial, costul podului și al drumului de acces a fost estimat la 250 de milioane de lei, însă ulterior bugetul a crescut cu încă 30 de milioane de lei, ceea ce a generat critici și suspiciuni de corupție. Conform unor calcule, prețul final ar fi echivalent cu aproximativ 3,5 milioane de euro pe kilometru de drum, transformând acest proiect în cel mai scump din istoria Republicii Moldova în domeniul infrastructurii rutiere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Judecătorii din Londra au acceptat să-l elibereze pe Platon în schimbul unei cauțiuni de 330.000 lire. Procurorii contestă decizia

Un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Republica Moldova, Violina Moraru. Potrivit acesteia, procurorii intenționează să conteste această decizie, astfel că Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară.

Procurorul general interimar, Alexandru Machidon, a confirmat pentru Moldova 1 că suma cauțiunii este de 330.000 de lire sterline — echivalentul a circa 7,4 milioane de lei.

Potrivit legislației britanice, eliberarea sub cauțiune este o măsură provizorie, care permite persoanei reținute să nu rămână în arest, cu condiția respectării stricte a unor reguli impuse de instanță. Printre aceste condiții se pot număra predarea pașaportului, obligația de a locui la o adresă stabilită, prezentarea periodică la o secție de poliție sau interdicția de a părăsi teritoriul Regatului Unit.

Mecanismul este conceput pentru a asigura prezența persoanei în fața instanței pe tot parcursul procesului și pentru a preveni riscul de sustragere de la justiție. Dacă inculpatul nu respectă condițiile stabilite, instanța poate retrage cauțiunea, dispune rearestarea și confiscarea sumei depuse.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: