Kostadin Kostadinov, liderul formațiunii extremiste „Renașterea” din Bulgaria, a participat și a ținut un discurs la mitingul de susținere a lui Călin Georgescu de la București, care a avut loc pe 2 martie. Politicianul bulgar are opinii deschise pro-Rusia, la fel ca și Călin Georgescu – fost candidat la alegerile anulate pentru funcția de președinte al României din 2024– care este cercetat penal.
Mitingul de susținere a lui Călin Georgescu a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care l-a invitat pe Kostadin Kostadinov la eveniment. Asta deși atât Georgescu, cât și AUR clamează „suveranismul” și neamestecul liderilor străini în politica din România.
„Am avut ieri onoarea de a vorbi în fața a 100 000 de români liberi, care au ieșit să-l susțină pe viitorul președinte al României, Călin Georgescu, de represiunea autorităților. Sprijinul formațiunii Renașterea pentru prietenii noștri români este deplin. Vom sprijini libertatea și democrația oriunde este amenințată, dar mai întâi trebuie să ne eliberăm propria țară de regimul mafiot al lui Borisov și Peevski. Și nu vom înceta să luptăm până nu vom elibera Bulgaria!”, a scris Kostadinov pe Facebook, la întoarcerea sa în țară.
Mesajul politicianului bulgar a fost însoțit de o fotografie în care acesta apare dând mâna cu Călin Georgescu.
Facebook/Костадин Костадинов
Kostadinov este liderul „Renașterea” – un partid pro-rus, care pledează pentru ieșirea Bulgariei din UE și din NATO.
Potrivit G4Media, anterior, Kostadin Kostadinov a fost arestat în urma participării la un atac asupra unei comunități de romi. El a cerut ca „gunoaiele antirusești să fie exterminate ca șobolanii”.
Acesta a declarat în trecut că decizia Rusiei de a invada Ucraina a fost justificată de acțiunile NATO și a cerut oprirea oricărui sprijin pentru Kiev.
În ianuarie, Kostadinov a anunțat în premieră revendicări teritoriale: a cerut public ca Basarabia de Sud și Macedonia să devină parte din Bulgaria. Partidul a anunțat pe conturile oficiale de pe rețelele sociale că revizionismul este inspirat de revendicările teritoriale ale președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Sudul Basarabiei este format din Bugeac, un teritoriu aflat în componența Ucrainei, și raionul Taraclia din Republica Moldova. În aceste teritorii locuiește o importantă comunitate bulgară.
Sudul Basarabiei nu a fost în componența Bulgariei în ultimii 200 de ani.
„Renașterea” este ultimul exemplu dintr-o listă lungă de partide extremiste din Europa centrală și de est care adoptă oficial revizionismul istoric.
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.
Membri ai Consiliului de Programe al televiziunilor „Moldova 1” și „Moldova 2” din cadrul „Teleradio-Moldova” (TRM) susțin că șefia companiei le ignoră atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”. Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.
Scrisoarea Consiliului de Programe
Pe 1 iulie, pe online a fost publicată o scrisoare semnată de Consiliul de Programe și adresată Comisiei parlamentare pentru mass-media și comunicații.
În scrisoare, Consiliul de Programe a declarat că are ca sarcină să examineze proiectele de creație, prezentate în cadrul concursurilor atât de către colaboratorii companiei, cât și de autorii din exteriorul ei, desemnând învingătorul; să evalueze calitatea proiectelor-pilot de emisiuni și a programelor difuzate; să anunțe concursuri de proiecte noi, în conformitate cu necesitățile grilei, atât pentru colaboratorii televiziunii, cât și pentru producătorii autohtoni independenți.
Consiliul s-a plâns că aceste atribuțiile sunt ignorate atât de directorul general al companiei TRM, cât și de Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare, precizând că avizul său nu este solicitat și nu este luat în considerare în procesul de aprobare și finanțare a proiectelor editoriale.
„Un exemplu recent este alocarea sumei de 137.000 MDL pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent. Această decizie a fost luată fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe, fără o justificare clară privind valoarea achitată și fără organizarea unui concurs de idei, fapt ce ridică suspiciuni de cheltuire iresponsabilă a fondurilor publice. Mai mult decât atât, nu ne-a fost oferită posibilitatea de a analiza oportunitatea și relevanța editorială a proiectului, așa cum prevede mandatul nostru”, se arată în scrisoarea Consiliului, care a solicitat să fie analizată această situație în cadrul Comisiei parlamentare și să intervină „pentru restabilirea cadrului legal și a rolului consultativ al Consiliului de Programe în procesul de aprobare a proiectelor de emisiuni”.
Telegram/IndexTelegram/Index
Scrisoarea a fost semnată de către nouă persoane, membri ai Consiliului de Programe, printre care: directoarea generală adjunctă (televiziune) Ecaterina Covali-Cheptanaru, conducătoarea artistică Diana Donică, vicedirectorul departamentului radioteleviziune Leonid Melnic, șeful de secție Victor Scodilo, directoarea Departamentului Moldova-2 Ludmila Vasilache, precum și șefa de subdiviziune în radioteleviziune Tatiana Vlas.
Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a primit scrisoarea Consiliului. Aceasta va fi redirecționată către Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare al TRM. Informațiile au fost comunicate pentru NewsMaker de către președinta Comisiei parlamentare, Liliana Nicolaescu-Onofrei.
Reacția directorului TRM
Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a declarat pentru NewsMaker că a văzut scrisoarea și a cerut să i se confirme autenticitatea acesteia. „Încă nu am primit nicio informație”, a menționat el.
„Referitor la conținut, ce pot să vă spun este că Consiliul de Programe este un consiliu consultativ și toate deciziile se află în dreptul directorului televiziunii, iar trimiterea pe care o fac semnatarii acestei scrisori la modul în care s-a gestionat o situație cu o emisiune este la îndemâna acestui Consiliu să se autosesizeze, să analizeze un program și să ia decizii cu privire la acest program. Deci, ce reclamă semnatarii că ar trebui să se facă, trebuie să facă ei înșiși, așa prevede regulamentul acestui Consiliu de programe. E o ciudățenie ce am văzut, nu există nimic temeinic în a se reclama public. (…) Acest consiliu are prerogativa de a analiza programe și în loc să le analizeze face o scrisoare prin care spune că nu le-a analizat. Directoarea, fiind președinta acestui consiliu de programe, putea în orice moment, în ultimele trei luni, să se autosesizeze, să analizeze programul și să dea un verdict. Așa cum are sarcina să facă cu toate emisiunile care sunt la televiziune. Practic ei își recunosc inacțiunea în privința unui program care a început să performeze”, a comunicat Țurcanu.
Potrivit directorului TRM, semnatarii „s-au apucat de o emisiune care performează – emisiunea „Pe față” realizată de Lucia Vieru”. Țurcanu a adăugat că emisiunea este văzută drept concurentă în raport cu producții realizate în cadrul companiei.
„Doar că noi în continuare vom promova tinerii și oamenii cu vederi moderne. (…) Așa că eu interpretez toate aceste încercări ca pe o rezistență care încă există la TRM dar care, nu am nicio îndoială, va fi depășită prin toate metodele pe care le avem la dispoziție”, a adăugat Țurcanu. „După cum ați văzut, în ultimul an, oamenii care au lucrat mulți ani la televiziune și s-au simțit foarte bine în timp ce în instituție a fost rău încearcă acum să împiedice toate aceste elemente de dezvoltare pentru instituția noastră, ceea ce nu este foarte plăcut pentru că ne-am dori să discutăm despre alte lucruri, profesionale”, a mai spus directorul TRM.
Întrebat pentru ce a fost alocată suma de 137.000 MDL, directorul TRM a declarat: „În primul rând pentru pachetul grafic și am avut, prin achiziții, negocieri directe. E o procedură absolut legală”. Țurcanu a precizat că suma a fost alocată înainte ca emisiunea să apară în grilă.