Lidera „Renaștere”, intervenție la Rossia24: „Colectăm semnături pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, am auzit voința poporului”

Președinta interimară a Partidului „Renaștere” Natalia Parasca a declarat pentru televiziunea rusă Rossia24 că moldovenii „reacționează cu bucurie la colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). UEE este o alianță economică formată din Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan.

În toate localitățile mari și în raioane se desfășoară colectarea de semnături pentru aderarea la UEE. (…) Oamenii reacționează cu bucurie, foarte pozitiv, la colectarea de semnături – în sfârșit a apărut un partid de opoziție, care a auzit voința poporului”, a declarat aceasta în cadrul unui interviu pentru Rossia24.

Potrivit lui Parasca, aderarea la această uniune aduce „beneficii economice fără pierderea suveranității, o nouă piață pentru mărfurile moldovenești cu o populație de peste 180 de milioane de oameni”.

Politiciana a declarat că autoritățile de la Chișinău obstrucționează în toate modurile posibile colectarea de semnăturilor de către partidul pe care-l conduce, „demolând corturi”. De asemenea, a menționat Parasca, băncile nu vor să deschidă un cont electoral pentru formațiune.

Precizăm că, pe 19 septembrie, Natalia Parasca a avut o întrevedere cu purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Într-un comunicat, Partidului „Renaștere”, apropiat fugarului Ilan Șor, a declarat că cele două au discutat despre „dezvoltarea cooperării bilaterale” dintre Moldova și Rusia. Discuțiile au vizat, inclusiv „integrarea” țării noastre în UEE.

De menționat că Natalia Parasca a lucrat anterior la fundația de caritate Miron Șor, fondată de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat de justiția moldovenească la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”.

***

În contextul, declarațiilor privind faptul că autoritățile ar „obstrucționa” colectarea semnăturilor de către Partidul „Renaștere”, menționăm că acestea sunt denaturate.

În luna august curent, mai multe corturi ale formațiunii, unde se colectau semnături pentru declararea drept „neconstituțională” a PAS, într-adevăr au fost demontate de oamenii legii. Motivul însă nu a fost de a împiedica partidul să colecteze semnături. Într-un comentariu pentru NM, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției au precizat atunci că scoaterea corturilor a avut loc din cauza unor încălcări admise de Partidul „Renaștere”, care se referă la distribuirea materialelor electorale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/partidulshor

Încă un lider din echipa lui Șor ajunge în instanță: riscă până la 7 ani de închisoare

Președintele oficiului teritorial Anenii Noi al ex-partidului „Șor” ajunge în judecată. Conform procurorilor, persoana ar fi contribuit la acceptarea a circa 3 milioane de lei din surse ilicite, iar banii ar fi fost folosiți pentru promovarea intereselor politice ale partidului și obținerea puterii în stat. Dacă va fi găsit vinovat, liderul local al fostului partid „Șor” riscă o amendă de până la 92 500 de lei sau până la 7 ani de închisoare.

Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 24 iunie, despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanță a cauzei în care președintele oficiului teritorial Anenii Noi al ex-partidului „Șor” este învinuit de complicitate la finanțarea ilegală a partidului, din partea unui grup criminal organizat.

Conform procurorilor, în perioada iulie – octombrie 2022, persoana a coordonat activitatea organizației, știind că partidul era finanțat de un grup criminal organizat. Se menționează că, în complicitate cu conducerea partidului, el ar fi contribuit la acceptarea a circa 3 milioane de lei din surse ilicite. Banii ar fi fost folosiți pentru promovarea intereselor politice ale partidului și obținerea puterii în stat prin mijloace ilegale.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția. Procuratura Anticorupție a declarat că, dacă va fi găsită vinovată, persoana riscă o amendă cuprinsă între 57.500 și 92.500 de lei sau o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani, iar în ambele cazuri – privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități, pe o perioadă de 2 până la 5 ani.

Conform procurorilor, pentru a asigura plata unei eventuale amenzi și confiscarea bunurilor, a fost pus sechestru pe averea învinuitului, în valoare de peste 400.000 de lei.

Anterior, procurorii au expediat în instanță cauze penale în care figurau și alți lideri locali ai ex-partidului „Șor”.

***

Amintim că în 2023 partidul politic „Șor” a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea prin activitatea sa a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale.

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Unele investigații jurnalistice au arătat că Șor, care este și cetățean israelian, s-a stabilit în Israel. Pe 1 februarie 2024, Șor a părăsit Israelul, iar de atunci se află în Federația Rusă. În mai 2024, acesta anunța că a obținut cetățenia Rusiei. În luna mai curent, ministra Afacerilor Interne Daniella Misail-Nichitin a declarat că Moscova nu reacționează la cererea Chișinăului de extrădare a lui Ilan Șor. Amintim că în aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Pe 13 decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanței de apel.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: