Liderul „Șansă” avertizează, înainte ca CEC să-i decidă soarta: „Guvernarea va fugi, dar voi veți răspunde”. Reacția PAS
Full Article 4 minutes read

Liderul „Șansă” avertizează, înainte ca CEC să-i decidă soarta: „Guvernarea va fugi, dar voi veți răspunde”. Reacția PAS

Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă” – formațiune politică afiliată și susținută de fugarul Ilan Șor în alegerile din 5 noiembrie – susține că membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) ar fi supuși unor presiuni fără precedent din partea guvernării. Mai exact, spune el, autoritățile ar căuta orice mijloc pentru a scoate partidul din cursa electorală. Declarația a fost făcută în contextul în care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a expediat o sesizare în adresa CEC, în care anunță că deține multe dovezi privind finanțare ilegală a candidaților „Șansă” la șefia primăriilor din Bălți și Orhei – Victoria Șapa și Alexei Lungu – de către „grupul criminal Șor”. Sesizarea urmează a fi examinată la ora 15:00. În reacție, partidul de guvernare, Acțiune și Solidaritate (PAS), a catalogat declarațiile lui Lungu drept „aberații”.

„Funcționari sunt supuși unor presiuni nebune pentru a comite ilegalități împotriva Partidului „Șansă”. Li se cere să găsească orice aberație juridică doar pentru a ne scoate din cursa electorală. Eu și colega mea din Bălți, Victoria Șapa, suntem subiectul unei sesizări la CEC prin care SIS-ul încearcă să avertizeze sau a găsit nu știu ce ilegalități care ar putea avea loc în viitor. Practic SIS-ul devine un fel de baba Vanga care vede ce se va întâmpla peste vreo 4 ani”, a declarat Lungu.

Liderul formațiunii politice, care este vizat direct în sesizarea depusă de SIS la CEC, a avertizat membrii autorității electorale să analizeze ultimele decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului, în care Moldova a fost condamnată pentru „ilegalitățile comise” și să ia exemplu „de la judecătorii curajoși”, care iau „decizii legale”.

„Fiți vigilenți atunci când luați o decizie. Totul se poate schimba. Într-un an puterea politică va fi altfel și actuala guvernare va fugi, iar voi vei fi cei care veți rămâne aici, acasă, alături de noi, și va trebui să răspundeți pentru aceste crime. Vă chem la curaj. (…) Nu există absolut nimic ilegal în ceea ce face noi. Orice partid face promisiuni electorale. (…) Noi credem în corectitudinea celor de la CEC că își vor face treaba și vor lua o decizie în strictă conformitate cu legea”, a mai declarat el.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a catalogat declarațiile lui Lungu drept aberații. Potrivit ei, guvernarea așteaptă rezultate pe dosarele inițiate. „Sunt niște aberații menite să ascundă ilegalitățile comise sistematic în acest partid. Așteptăm finalitate pe toate dosarele”, a declarat Adriana Vlas pentru NM.

Precizăm că SIS a sesizat pe 27 octombrie CEC. Potrivit Serviciului de Securitate, candidații „Șansă” – Victoria Șapa și Alexei Lungu – ar avea intenția de a influența procesul electoral apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de „grupul criminal Șor”, prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan. Detalii despre cine este Igal Shved și sursa „milioanelor” investite în localitățile din Moldova în ajun de alegeri, poți afla AICI.

Potrivit SIS, banii au provenință din Federația Rusă și sunt transferați de către Victor Guțuleac, persoana de încredere a lui Ilan Șor. SIS susține că Guțuleac ar deține un cont în banca din Kazahstan de pe care efectuează transferuri lui Shved. „Este vorba de sume estimate la 65 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 654 000 de euro. Gestionarea contului/operațiunilor are loc de la distanță, din Moscova”, se arată în scrisoarea remisă de SIS în adresa CEC. Detalii AICI.

Precizăm că textul sesizării SIS a fost făcut public pe 30 octombrie de portalul Ziarul Național. Contactat de NM, SIS nu a confirmat autenticitatea actului. CEC urma să examineze sesizarea SIS pe 30 octombrie, ora 14:00, în ședință extraordinară. Cu puțin timp însă de începerea ședinței, CEC a anunțat că amână întrunirea pentru ora 15:00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: