Lituania va oferi R. Moldova 350 de mii de euro, în urma semnării unui Memorandum
Full Article 3 minutes read

Lituania va oferi R. Moldova 350 de mii de euro, în urma semnării unui Memorandum

Republica Lituania urmează să acorde Republicii Moldova 350 de mii de euro pentru implementarea Memorandumului de înțelegere semnat între cele două state. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė, care efectuează o vizită în Republica Moldova. În cadrul unei declarații de presă susținute împreună cu Natalia Gavrilița, premierul Ingrida Simonyte a declarat că Lituania rămâne un susținător ferm al Moldovei în aspirația de a deveni membru al UE.

La rândul ei, Natalia Gavrilița a declarat că Memorandumul de înțelegere a fost semnat între Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Memorandumul, potrivit premierului moldovean, va contribui la consolidarea capacității instituționale și de guvernare în Republica Moldova.

De asemenea, prim-ministrul moldovean a declarat că țara noastră mizează pe sprijinul Lituaniei pentru a implementa măsuri în beneficiul cetățenilor, cum ar fi reducerea tarifului de roaming la nivel european și la taxele transferurilor bancare prin aderarea la zona unică de plăți în euro.

Totodată, Gavrilița a anunțat că de îndată ce situația pandemică va permite, va fi organizată o misiune a oamenilor de afaceri din Lituania la Chișinău

La rândul ei, premierul Ingrida Simonyte, a declarat că este bucuroasă să fie în Moldova. „A fost prima țară care a recunoscut proclamarea independenței noastre, acum 30 de ani. A fost susținerea de care au avut nevoie lituanienii, ne amintim și apreciem acest gest”, a declarat premierul.

Principalul scop al vizitei în țara noastră, Ingrida Simonyte spus că este reiterarea susținerii pentru Moldova și guvernul său, orientat spre reformele pro-europene. „Lituania rămâne un susținător al Moldovei în aspirația de a deveni membru al UE. Suntem pregătiți să ne extindem expertiza și asistența tehnică”, a menționat prim-ministrul Lituaniei.

„Țara mea a învățat din mers, iar în timpul procesului am învățat multe lucruri. În calitate de membri ai UE, la fel, am acumulat experiență cu privire la politicile UE și strategiile sale, care ar putea fi utile Moldovei. Un lucru este cert: reformele europene reprezintă o muncă continuă, necesită dedicație din partea serviciului public și susținere continuă din partea societății, chiar dacă unii pași par că necesită un cost mare”, a mai declarat premierul Lituaniei.

Totodată, oficialul lituanian a spus că, în cadrul discuțiilor cu Natalia Gavrilița, a vorbit despre prioritățile care necesită implementate urgent: în domeniul energetic, mediu, afaceri interne, lupta cu corupția și altele.

În final, premierul a menționat că pentru implementarea memorandumului semnat astăzi, Lituania va aloca ca prim-pas 350 de mii de euro.

***

De menționat că, în ajunul vizitei sale în Republica Moldova, Ingrida Simonyte, prim-ministrul Lituaniei, a acordat un interviu în exclusivitate pentru NM. Oficialul a vorbit despre lucrurile pe care le au în comun Lituania și Moldova, despre cele care le deosebesc, dacă a reușit sau nu Lituania să învingă corupția, cum această țară a depășit criza gazelor naturale și cum funcționează propaganda Rusiei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: