Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a avut o întrevedere cu omologul său francez, Éric Dupond-Moretti. Întrevederea a avut loc în cadrul participării la Paris la cea de-a treia ediție a „Platformei de sprijin a Republicii Moldova”. Oficialii au discutat inclusiv despre un posibil acord bilateral între Moldova și Franța în domeniul recuperării bunurilor infracționale.
În cadrul întrevederii, Sergiu Litvinenco a prezentat agenda reformelor din domeniul justiției și, respectiv, dificultățile întâmpinate în procesul de implementare a acestora.
„Am discutat și asupra subiectelor ce vizează nemijlocit direcțiile și necesitățile specifice de cooperare pe segmentul justiției cum sunt: semnarea unui Acord bilateral între Franța și Republica Moldova privind recuperarea bunurilor infracționale; realizarea mai multor schimburi de experiență între instituțiile de drept franceze și cele din Republica Moldova, ce țin de activitatea organelor de auto-administrare în justiție, activitatea de investigare a cazurilor, precum și de eficientizare a procedurilor prin intermediul comisiilor rogatorii”, a afirmat ministrul Sergiu Litvinenco.
De asemenea, oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la decizia recentă a autorităților SUA de a impune sancțiuni oligarhilor Șor și Plahotniuc, precum și despre inițiativa de a elabora „Legea Magnitsky”, respectiv despre impactul și importanța unei astfel de legi nu doar la nivel național, ci și internațional.
La finalul întrevederii, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a exprimat înalte aprecieri și mulțumiri pentru suportul oferit de statul francez Republicii Moldova. De asemenea, a lansat invitația către ministrul Dupond-Moretti de a vizita Republica Moldova, pentru continuarea și dezvoltarea colaborării pe segmentul justiției.
Amintim că, pe teritoriul Republicii Franceze a fost inițiată o procedură judiciară în privința unor cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, autoritățile franceze au aplicat sechestru în privința unui imobil care se prezumă a fi achiziționat din banii statului moldovean. Guvernul Republicii Moldova a aprobat, pe 26 octombrie, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri, alocarea sumei de 35 000 mii de euro pentru ca un cabinet de avocați din Franța împreună cu un birou de avocați din Moldova să reprezinte interesele statului nostru în cauza penală.
În mai 2022, președinta țării Maia Sandu declara că a discutat cu omologul ei francez Emmanuel Macron despre posibilitatea confiscării caselor lui Vladimir Plahotniuc. „Sunt câteva dosare în Franța și se lucrează împreună cu autoritățile de acolo. Ceea ce încercăm să facem este să identificăm proprietățile hoților din Republica Moldova, să le confiscăm și, respectiv, să aducem banii în țară”, a declarat președinta R. Moldova.
***
„Platforma de sprijin a Republicii Moldova”, o inițiativă a Germaniei, Franței și României, este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a face față provocărilor majore pe care le resimte țara noastră în plan energetic, socio-economic și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Moldova va primi peste 100 de milioane de euro în ajutoare internaționale noi pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina.
Din acest nou pachet financiar, zece milioane de euro vor fi alocate până la sfârșitul anului sub formă de granturi pe lângă Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) și UNICEF, a precizat Macron.
La fel, Marea Britanie a anunțat o contribuție umanitară – inclusiv 29,45 milioane lire sterline la nivel regional și 10,8 milioane lire sterline direct către Moldova – pentru a-i ajuta pe refugiații afectați de criză și familiile lor gazdă din Republica Moldova.
La începutul anului 2023, în spitalele din Moldova vor fi livrate generatoare de mare putere. Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) va aloca pe deasupra Moldovei 90 de milioane de euro în perioada 2023-2024, notează Radio Europa Liberă.
Prima conferinţă a în sprijinul Republicii Moldova a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua la Bucureşti în iulie. S-au adunat în total 600 de milioane de euro pentru asistență. Următoarea reuniune similară va avea loc anul viitor, la Chişinău.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!