Litvinenco, replică pentru un membru CSP nemulțumit de diploma lui Dragalin: „Denotă multă disperare”
Full Article 3 minutes read

Litvinenco, replică pentru un membru CSP nemulțumit de diploma lui Dragalin: „Denotă multă disperare”

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a calificat drept „lipsite de profesionalism” și „ridicole” discuțiile despre faptul că diploma universitară deținută de Veronica Dragalin, candidata selectată pentru funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, nu ar corespunde rigorilor. Comentariul a fost publicat pe 10 iunie, drept reacție la criticile unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Opinii separate în CSP

Potrivit portalului Unimedia, în cadrul ședinței din 30 mai, membru CSP Eduard Varzar a declarat că, în timp ce unii candidați la șefia Procuraturii Anticorupție au fost excluși pe un anumit criteriu, alții ar fi trecut în următoarea etapă având aceleași lacune.

Nu este clar dacă diploma prezentată de dumneaei de Juris Doctor corespunde și diplomei de master și diplomei de licență cumulativ. În opinia mea ea a prezentat un alt act de studii în domeniul dreptului, echivalent cu cele două probabil, dar asupra corespunderii echivalării acesteia trebuie să se expună o structură abilitată. Noi avem în Republica Moldova o subdiviziune a ministerului Educației care realizează această procedură. În cazul doamnei Drăgălin este neclară corespunderea ei a acestui criteriu de deținere a unei diplome corespunzătoare”, a declarat Varzar la ședința din 30 mai menționând că este nevoie ca dosarele să fie remise pentru verificare și corectare.

„Ca și în cazul doamnei Dragalin, avem mai mulți participanți cu copii ale documentelor de studii neidentificate”, a mai spus acesta.

În același timp, președinta CSP Angela Motuzoc și membrii Eduard Varzar, Inga Furtună au anunțat că vor prezenta opiniile separate odată cu publicarea deciziei.

Reacția lui Litvinenco

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat criticile pe pagina sa de Facebook, după ce subiectul a ajuns în presă, pe 10 iunie.

Insinuările ridicole cum că o diplomă universitară de la una dintre cele mai renumite Şcoli de Drept din lume (Virginia School of Law) nu ar fi corespunzătoare pentru a deveni procuror în țara noastră, denotă atât o lipsă de profesionalism, cât şi multă disperare. Indiferent de câtă rezistenţă n-ar opune sistemul, el va fi reformat spre binele cetăţenilor şi cu cei mai buni cetăţeni”, a subliniat Litvinenco.

***

Amintim că, pe 7 iunie, CSP a desfășurat proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție. În urma intervievării  și completării fișelor de evaluare a celor patru candidați la funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție, s-a stabilit că Veronica Dragalin a obținut cel mai mare punctaj:

–   Adrian Bordianu – 40,93 puncte;
–   Victor Brînză – 36,15 puncte;
–   Veronica Dragalin – 72,15 puncte;
–   Octavian Iachimovschi – 53,01 puncte;

Prin urmare, CSP a decis să propună procurorului general interimar numirea acesteia în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: