LIVE Deputații, în ședință. Vor examina legea ce vizează SIS, dar și proiectul privind limba română
Full Article 2 minutes read

LIVE Deputații, în ședință. Vor examina legea ce vizează SIS, dar și proiectul privind limba română

Deputații s-au întrunit în ședință plenară. Pe ordinea de zi au mai multe proiecte de legi, inclusiv proiectul de lege prin care se propune introducerea sintagmei „limba română” în actele normative, dar și proiectul de lege privind securitatea cibernetică și pachetul de legi privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. 

De menționat că Biroul permanent al Parlamentului a aprobat anterior ordinea de zi a ședințelor plenare care vor fi convocate în perioada 16 – 30 martie.

În această perioadă, deputații vor examina în a doua lectură modificări la mai multe acte normative, printre care Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, Legea privind organizarea judecătorească și Legea cu privire la Procuratură.

Tot în a doua lectură va fi examinată inițiativa legislativă care are scopul de a stimula comerțul electronic și proiectul de lege prin care se propune introducerea sintagmei „limba română” în actele normative. Amintim că proiectul pregătit de Partidul Acțiune și Solidaritate a fost votat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare din 2 martie, de 56 de deputați.

Deputații urmează să examineze în prima lectură proiectele de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție și privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Pe ordinea de zi au mai fost incluse proiectele de lege cu privire la stagiile plătite în sectorul public și cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural.

Tot în prima lectură vor fi discutate proiectul de lege privind securitatea cibernetică și pachetul de legi privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Totodată, deputații vor ratifica o serie de acorduri și amendamente la acorduri, printre care Convenția  Consiliului  Europei privind coproducția cinematografică, Acordul cu Uniunea Europeană privind asocierea Republicii Moldova la Programul „UE pentru sănătate”, Proiectul „Răspuns de urgență la Covid-19 – finanțare adițională”.

Parlamentul urmează să numească și un membru al Curții de Conturi și un Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Pe ordinea de zi mai figurează proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: