Deputații Parlamentului Republicii Moldova s-au întrunit în ședință. La ședința plenară din 16 februarie este așteptat și premierul desemnat Dorin Recean, care va prezenta programul de activitate și echipa pe care o propune. La final, el va cere votul de încredere al deputaților.
Ordinea de zi a deputaților include mai multe inițiative legislative, care vor fi examinate în prima lectură: proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, inițiativa legislativă pentru modificarea unor acte normative conexe domeniului de guvernanță participativă și al pieței de capital, modificarea Legii cu privire la eficiența energetică, precum și accederea Republicii Moldova la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale.
La fel, deputații vor examina în a doua lectură inițiativa legislativă elaborată cu scopul de a stimula comerțul electronic și cea care prevede modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului.
Tot în lectura a doua vor fi examinate modificări la Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, la Legea cu privire la patenta de întreprinzător și la Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.
De asemenea, parlamentarii vor examina proiectul de hotărâre privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale și vor audia Raportul auditului conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite.
În jurul orei 14:00, premierul desemnat Dorin Recean își va prezenta programul de guvernare și echipa în plenul parlamentului pe 16 februarie. Din noul cabinet de miniștri fac parte 10 bărbați și 6 femei.
Menționăm că pe site-ul Legislativului a fost publicat programul de guvernare propus de către viitorul prim-ministru al Republicii Moldova Dorin Recean. Printre obiectivele fundamentale enunțate se numără deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE, sporirea fluxului de investiții străine, asigurarea unui sistem judiciar „independent, echitabil și transparent”. Elementul central care s-a repetat în toate discursurile și prezentările viitorului prim-ministru este disciplina: „elaborarea mecanismului pentru elaborarea disciplinei și evaluarea autorităților publice și a întreprinderilor de stat”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!