Deputații din parlamentul Republicii Moldova s-au întrunit în ședință plenară, pentru a dezbate moțiunea de cenzură contra guvernului condus de Ion Chicu. Aceasta a fost înaintată de Platforma Demnitate și Adevăr și semnată de 27 de deputați.
UPDATE (18:44) Moțiunea de cenzură contra guvernului nu a trecut. Doar 46 de deputați dintre cei prezenți în parlament au votat pentru demiterea cabinetului de miniștri. O parte dintre parlamentari au aplaudat decizia.
UPDATE (18:19) „PDM nu va vota moțiunea de cenzură. Nu pentru că nu vrea să scape de dracu, dar pentru că nu vrea să dea de tat-su”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.
UPDATE (17:09) Au început luările de cuvânt. Primul este deputatul Platformei DA Alexandr Slusari. Președinta legislativului Zinaida Grecianîi i-a deconectat microfonul acestuia, pentru că a depășit timpul alocat.
UPDATE (17:01) În jurul clădirii parlamentului sunt în continuare numeroși polițiști.
UPDATE (16:47) Deputata Pro Moldova Ruxanda Glavan a ținut să o întrebe pe ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, ce le va spune celor 6 000 de angajați din domeniul sănătății cărora nu le va fi majorat salariul. Ion Chicu a ținut să răspundă el la întrebare „Eu de 4 ori am venit în parlament să vă rog să votați majorarea cu 30% a salariilor personalului medical, iată care este grija dvs. Ce ați făcut dvs, stimată doamnă cît ați fost ministru? Ați distrus sistemul, infrastructura laboratoarelor. Pot să o rog pe doamna ministru să ne spună în ultimii 5 ani câte medicamente a vândut firma dvs sistemului, dacă doriți”, a replicat Chicu.
UPDATE (16:44) Deputatul Pro Moldova Andrian Candu a adresat o întrebare ministrului Economiei: „Vă rog să îmi spuneți măcar o singură măsură pe care ați implementat-o în trei luni, care să aducă un loc de muncă”. Ion Chicu a ținut să răspundă și el lui Andrian Candu: „Am aici stenograma ședinței de guvern din 7 noiembrie 2014, când Andrian Candu era ministru al Economiei. Guvernul de atunci a decis alocarea a 6,7 miliarde de lei, iar până la publicarea în 13 noiembrie, ministrul Economiei a crescut suma până la 9,5 miliarde de lei. Iată dacă acele miliarde nu erau furate, poate domnul Răilean, pe lângă cele 5 miliarde despre care o să vă spună mai menționa încă 5 miliarde de lei”. „Am vrut să vă numesc prim-ministru, dar am uitat că sunteți consilierul lui Dodon. Căutați miliardele în „kuliokul” pentru Cornel”, a replicat Candu.
UPDATE (16:27) Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov l-a întrebat pe Ion Chicu cum se simte fiind premierul unei țări cu un număr atât de mare de persoane infectate cu COVID-19. „În Israel situația este mai proastă”, a replicat Chicu.
UPDATE (16:18) Deputata PAS Doina Gherman a menționat că tot ceea ce a prezentat astăzi premierul Ion Chicu constituie „frustrările sale personale”: Aceasta l-a întrebat pe prim-ministru când vor fi redeschise grădinițele, iar părinții vor putea lucra în condiții normale, știind că minorii sunt în siguranță. Aceasta a făcut trimitere la exemplul României, când grădinițele s-au deschis încă pe 1 iulie. Ion Chicu a răspuns că este o situație dificilă în această privință: „Eu am un copil e 4 luni care merge la o grădiniță de stat și de 4 luni stă acasă. Dacă dvs aveți copii v-ați gândi foarte bine dacă să îi supuneți riscului. Credeți că îi putem supune riscului la contaminare? Ați adus exemplul României. Oare săptămâna trecută grădinița din Iași nu a fost închisă pentru că s-au infectat câțiva copii? La etapa actuală nu avem soluții, cu 300 de cazuri pe zi”.
Domnule prim-ministru, în timp ce dvs ne invitați la evenimente “epocale” și construcții de drumuri electorale pentru Dodon – zeci de mii de familii se află la limita sărăciei, părinţii sunt disperaţi, rămaşi fără lucru, pentru că nu au cu ce să-şi întreţină copiii. Iar acei care au de lucru, sunt nevoiţi să-şi lase copiii acasă de capul lor, fiindcă creşele şi grădiniţe sunt închise. De 4 luni de zile!Avem peste 150 de mii de copii de vârstă preşcolară, iar dvs. vă faceţi într-o ureche când auziţi de indemnizaţii pentru părinţi şi nu faceţi nimic ca să le uşuraţi viaţa, cu toate că anume aceasta este obligaţia dvs. directă!
Posted by Doina Gherman on Monday, 20 July 2020
UPDATE (16:18) Deputatul PAS Dan Perciun a menționat că guvernele altor țări au transferat bani direct pentru a ajuta oamenii, inclusiv să plătească sau să amâne creditele. „Ați dat dovadă de atitudine cinică și arogantă lăsând oamenii de izbeliște”, i-a reproșat acesta lui Ion Chicu. În replică, premierul a spus că lumea întreagă este într-o situație economică instabilă. „În Republica Moldova nu avem creșteri de 200% a numărului de șomeri, nu avem restanțe la salarii. În măsura posibilităților achităm aceste plăți. Dacă aveți propuneri cum putem indentifica bani suplimentari, vă așteptăm. La împărțit mă pricep și eu foarte bine”, a răspuns Chicu.
UPDATE (16:16) „Am respect pentru dvs ca femeie. Dar am informații că sunteți una dintre autorii a trei proiecte de guvern care au deschis calea către contrabanda transnistreană. Posturile vamale, secshetrările cetățenilor de către transnistreni, nu puteți veni în parlament fără să spuneți vreun cuvânt despre o situație tensionată. Veteranii nu fac proteste de mofturi”, a ținut să precizeze Moțpan.
UPDATE (16:12) Deputatul Ion Chicu a răspuns că sunt multe provocări și, din păcate, nu tot timpul Chișinău a găsit cele mai bune soluții, iar Tiraspolul ar profita de acest lucru. „Știți, ca militar, că trebuie căutate soluțiile pașnice. Ceea ce se propune în spațiul mediatic acum nu poate soluționa problema. Haideți să urmărim soluționarea pașnică a problemei”. Vicepremierul Cristina Lesnic a replicat că din cele 37 de posturi ilegale, la etapa actuală sunt 22 de posturi ilegale. „Nu ne dorim escaladarea situației în zona de securitate, ci soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Cred că nu vreți să ne întoarcem cu 28 de ani în urmă, când cu muniții și armament s-a încercat „o soluționare”.
UPDATE (16:10) Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan a întrebat despre situația din zona de securitate. Acesta a acuzat că au fost repuse în funcțiune schemele de contrabandă și sunt „rupte” părți din localități subordonate Chișinăului, iar în zonă sunt dislocați militari.
UPDATE (16:09) În replică, Ion Chicu a spus că peste 600 de companii au beneficiat de ajutor și afirmațiile că ar fi vorba despre companii care au înregistrat „supra-profituri” sunt false. Potrivit acestuia, acțiunile au fost coordonate cu FMI. „În urma unor asemenea crize nu toate companiile supraviețuiesc, luați statistica din Europa, SUA”, a spus Chicu.
UPDATE (16:03) Deputatul Alexandr Slusari i-a spus lui Ion Chicu că, prin acțiunile guvernului, oamenii de afaceri sunt ruinați. Deputatul Platformei DA Liviu Vovc a menționat că deficitul bugetar este de 18 miliarde de lei, iar cele două programe de sprijin a agenților economici prevede 410 mln de lei pentru rambursarea ratelor de credit și 1 miliard de lei pentru rambursarea TVA-ului. „Acestea sunt folosite numai pentru companiile care nu au avut de suferit în urma pandemiei, iar foarte multe au avut supra-profit. Nu ați ajutat companiile care au fost real afectate. Banii puteau fi folosiți pentru altceva. De ce acest guvern și-a permis o risipă de bani de peste un miliard de lei?”, a întrebat acesta.
UPDATE (16:01) Ion Chicu a încheiat prezentarea raportului guvernului. Acesta le-a mulțumit deputaților pentru înaintarea moțiunii și posibilitatea de a prezenta raportul de activitate. Urmează runda de întrebări și răspunsuri.
(UPDATE 15:48) „Salutăm prezența presei și propun să îi lăsăm să își facă lucrul mai departe!”, a spus Ion Chicu după ce în sală au intrat jurnaliștii.
(UPDATE 15:41) Președinta parlamentului a propus ca în sala de ședințe a parlamentului să fie permis accesul a câte unui singur operator de la fiecare televiziune acreditată. Majoritatea deputaților a susținut inițiativa. Președintele de onoare al PDM a spus că dacă jurnaliștii vor avea acces în sală, se va crea un „adevărat focar de COVID”.
(UPDATE 15:37) În afara clădirii parlamentului mai mulți manifestanți protestează. Aceștia scandează „demisia”.
(UPDATE 15:26) Presa scandează din holul legislativului: „Vrem acces în sală!”. Deputații grupului politici Pro Moldova Andrian Candu și Serghei Sîrbu s-au luat la harță cu ofițerii de pază, pentru a lăsa jurnaliștii să intre. Printre cei care au sărit în apărarea jurnaliștilor sunt și deputatul PAS Radu Marian și deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber.
Posted by Marina Tauber Oficial on Monday, 20 July 2020
(UPDATE 15:14) Prim-ministrul enumeră reușitele executivului și face comparație cu executivul precedent. Acesta s-a referit și la revendicările veteranilor de război, care au organizat două proteste săptămâna trecută. „De când sunt premier, m-am întâlnit de 8 ori cu veteranii de război. Numărați de câte ori v-ați întâlnit dumneavoastră?”, a spus Chicu.
(UPDATE 15:08) Premierul Ion Chicu continuă să prezinte raportul de activitate al guvernului.
(UPDATE 15:01) Deputatul PAS Mihai Popșoi a declarat într-un briefing de presă că va solicita ca presa să aibă acces în sala de ședințe a parlamentului. Președinta parlamentului a spus, însă, că presa are sala sa de unde poate urmări evenimentele. Serviciul de pază al legislativului nu a permis jurnaliștilor să intre în sala de ședințe.
(UPDATE 14:42) Președinta parlamentului a anunțat pauză timp de 30 de minute. Asta după ce deputații din opoziție au protestat față de declarațiile premierului, iar cei din Partidul Socialiștilor au venit să-i liniștească. S-au început discuții aprinse și deputații au fost la un pas să se încaiere.
În imaginile difuzate live de deputata Marina Tauber se vede cum Vasile Bolea s-a apropiat de Sergiu Litvinenco, după care mai mulți parlamentari s-au înghesuit în jurul celor doi.
Posted by Marina Tauber on Monday, 20 July 2020
(UPDATE 14:37) Premierul Ion Chicu prezintă raportul guvernului în timp ce opoziția parlamentară scandează „mincinosul”. Deputații din opoziție au reacționat astfel după ce Chicu a acuzat guvernul precedent de restanțe salariate și populism.
(UPDATE 14:32) Majoritatea parlamentară a votat pentru ca premierul Ion Chicu să prezinte raportul guvernului timp de o oră. Încă o oră va fi alocată sesiunii de întrebări-răspunsuri. Ulterior, fiecare fracțiune va avea dreptul la câte două luări de cuvânt. Deputații i-au făcut observație premierului fiindcă și-a scos masca. Acesta a fost de acord să o pună.
(UPDATE 14:30) Deputata Platformei DA Maria Ciobanu a propus ca votarea să se desfășoare în secret, însă nici această inițiativă nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.
(UPDATE 14:28) Deputatul Platoformei DA Iurie Reniță a solicitat ca votarea pentru moțiunea de cenzură să fie nominală. Majoritatea parlamentară nu a susținut inițiativa.
(UPDATE 14:27) „Marinocica, aici e parlamentul Republicii Moldova, nu e primăria de la Jora de Mijloc”, i s-a adresat președintele de onoare al PDM Marinei Tauber. „Liniștește-te, ai băut medicamente pentru COVID? Domnul Candu, spuneți-i să se liniștească”, a spus Diacov.
(UPDATE 14:24) Deputata Marina Tauber a încercat să obțină explicații privind condiționarea din partea conducerii parlamentului față de deputații Partidului „ȘOR”. Președinta legislativului i-a deconectat microfonul.
(UPDATE 14:22) Opoziția a cerut ca Vladimir Odnostalco să nu mai fie numărătorul sectorului doi din sala parlamentului. Deputații PSRM au decis să îl înlocuiască cu deputatul Nicolae Pascaru.
(UPDATE 14:20) Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a venit în sala de ședințe. Aceasta i-a reproșat președintei parlamentului că nu oferă posibilitatea tuturor deputaților să fie prezenți, că ședința nu a fost planificată. În replică, Grecianîi a explicat că decizia de convocare pentru astăzi a ședinței parlamentului aparține Biroului permanent al parlamentului, că nimeni nu interzice deputaților sănătoși să participe la ședință, însă cei bolnavi trebuie să se trateze acasă sau în spital. Ulterior, în sală au venit și ceilalți deputați ai Partidului „ȘOR”, în afară de Ilan Șor, Igor Himici și Vladimir Vitiuc.
(UPDATE 14:20) Deputatul grupului politic Pro Moldova Andrian Candu a amintit că sunt două cazuri confirmate de COVID-19. Președinta parlamentului le-a recomandat deputaților să se testeze pentru coronavirus după ședința parlamentului.
(UPDATE 14:18) Vicepreședintele parlamentului Alexandr Slusari a ținut să precizeze dacă astăzi va fi închisă sesiunea de primăvară-vară a parlamentului.
(UPDATE 14:17) La rândul său, deputatul Serghei Sîrbu a menționat că nu avea de gând „să tulbure liniștea”, însă a dat de înțeles că dacă i se vor încălca dreptul de a pune întrebări, ar putea recurge la acest gest.
(UPDATE 14:15) Președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi, a anunțat că a fost informată că deputatul grupului poltiic Pro Moldova, Serghei Sîrbu, a intrat în sala de ședințe cu „echipamente portabile de amplificare a sunetului”, ceea ce contravine regulamentului parlamentului. Aceasta a spus că dacă Sîrbu nu se va conforma regulamentului va supune la vot propunerea de privare a parlamentarului de dreptul la vot.
(UPDATE 14:10) La ședință și-au înregistrat prezența 93 de deputați din 101. Lipsesc deputații din fracțiunea Partidului „ȘOR” – Ilan Șor, precum și Igor Himici și Vladimir Vitiuc. Pe 19 iulie, ultimii doi au fost testați pozitivi cu COVID-19. De asemenea, lipsesc de la ședință deputații fracțiunii „ȘOR” Marina Tauber, Denis Ulanov, Violeta Ivanov.