Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință în dimineața de 26 noiembrie. Pe ordinea de zi a figurat un singur subiect: cel privind alocarea sumei de 1,3 miliarde de lei de cître Ministerul Finanțelor către S.A. „Energocom”, pentru stingerea datoriei acumulate de Moldovagaz către Gazprom, pentru gazul furnizat în luna octombrie.
Pentru evitarea crizei pe piața gazelor s-a decis cesionarea către S.A. „Energocom” a creanțelor deținute de SA „Moldovagaz” față de S.A. „Termoelectrica”, create ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane șase sute douăzeci și una mii șase sute treisprezece lei și 66 bani).
„Ne-am întrunit ca să ne asigurăm că cetățenii au acces la gazele naturale. Pe 22 noiembrie am primit o notificare de la Moldovagaz, care la rândul său a primit o notificare de la „Gazprom”, că livrările vor fi sistate în 48 de ore dacă nu vor fi găsite soluții pentru a acoperi decalajul de casă pentru diferențele între costul din luna octombrie și tarifule existent la moment”, a menționat prim-ministrul Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului a menționat că soluția identificată reprezintă cesionarea datoriei companiei de stat Termoelectrica către Moldovagaz spre Energocom. Datoriile au fost formate în perioada anilor 2002-2008, în contul livrării de către SA „Moldovagaz” a gazului natural către S.A. „Termoelectrica”. Datoriile sunt confirmate prin decizii judecătorești și se află în procedură de executare. În termeni proximi, S.A. „Energocom” împreună cu S.A. „Termoelectrica” vor semna un Acord ce va conține graficul de rambursare a creanțelor respective.
„Ne ajută atât să asigurăm furnizarea gazelor naturale, cât și să acoperim o datorie istorică a unei companii de stat, care este confirmată și executorie, au fost toate ședințele de judecate. Reducem dependența întreprinderii de stat Termoelectrica de Moldovagaz. Această datorie trece în gestiunea a două întreprinderi de stat, controlate în totalitate de Guvern”, a explicat Gavrilița.
Natalia Gavrilița a mai menționat că a observat speculații pe acest subiect.
„Banii nu puteau fi transmiși direct către Termoelectrica, pentru că are mai multe datorii și o ierarhizare a datoriilor, care nu garanta transferarea sumelor către Moldovagaz. De aceea s-a găsit soluția de cesionare a datoriei. Avem toate stenogramele, deciziile pe care le-am luat sunt transparente, absolut legale cu toate aspectele juridice bine gândite”, a mai spus Gavrilița.
Menționăm că modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede inclusiv alocarea a 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei curente a Moldovagaz către Gazprom, a fost aprobată în cadrul ședinței din 25 noiembrie a Parlamentului.
Moldovagaz a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane. Datoria s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.
Moldovagaz a primit în data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. În caz contrar, Gazprom a amenințat cu sistarea livrărilor de gaze naturale. Ulterior, concernul rus a căzut de acord să ofere Moldovei răgaz până pe 26 noiembrie pentru achitarea facturii.
În cadrul unei conferințe de presă din 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, prin decizia guvernului, Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat.