captură/privesc.eu

(VIDEO) Partidul „ȘOR”, supărat pe Peter Michalko. Mai mulți deputați au organizat un protest în fața sediului Delegaţiei UE

Mai mulți membri ai Partidului Politic „ȘOR” au organizat pe 6 august un protest în fața sediului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Aceștia l-au acuzat pe Peter Michalko de imixtiune în justiție și au cerut autorităților de la Bruxelles să îl recheme pe oficial din funcția de ambasador al UE. Reprezentanții Partidului „ȘOR” au înmânat o notă de protest paznicului sediului Delegației UE, iar acesta a promis că va transmite documentul ambasadorului peter Michalko.

Manifestanții susțin că Peter Michalko și-a dat cu părerea într-o emisiune televizată despre felul cum este gestionat dosarul în care este vizat deputatul Ilan Șor. Aceștia au amintit că fostul primar de Orhei se declară nevinovat, iar declarațiile ambasadorului UE la Chișinău ar fi „adus atingere partidului și alegătorilor Partidului „ȘOR””.

Printre participanții la protest au fost și deputații Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Denis Ulanov.

„Prin afirmațiile sale, în care practic deschis, a cerut condamnarea lui Ilan Șor într-un dosar controversat, pe care mulți îl consideră poltiic, Peter Michalko a făcut presiuni asupra justiției și a judecătorilor, la fel ca guvernarea de la Chișinău”, a declarat Marina Tauber.

Deputata a adresat un discurs în engleză către partenerii Republicii Moldova din UE, prin care a declarat că Peter Michalko ar trebui să demisioneze și să adreseze scuze publice pentru declarațiile sale, care nu ar corespunde normelor diplomatice.

https://www.facebook.com/MarinaTauberOfficial/videos/3148066528616418/?v=3148066528616418

Reacția vine după ce, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul de televizune RTR Moldova, șeful Delegației UE în Republica Moldova Peter Michalko a declarat: „Cât se mai poate de urmărit cum sunt mereu amânate ședințele de judecată în dosarul Șor? A fost din nou amânat, până în septembrie-octombrie, nu mai știu sigur. Această tărăgănare pune la îndoială încrederea în sistemul justiției și pune la îndoială eficiența activității organelor de drept”.

Amintim că Ilan Șor a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative din 24 februarie. Fostul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează.

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

Din 2019, Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public din Republica Moldova, deși nu a recunoscut oficial că a părăsit țara.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: