captură/privesc.eu

(VIDEO) Partidul „ȘOR”, supărat pe Peter Michalko. Mai mulți deputați au organizat un protest în fața sediului Delegaţiei UE

Mai mulți membri ai Partidului Politic „ȘOR” au organizat pe 6 august un protest în fața sediului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Aceștia l-au acuzat pe Peter Michalko de imixtiune în justiție și au cerut autorităților de la Bruxelles să îl recheme pe oficial din funcția de ambasador al UE. Reprezentanții Partidului „ȘOR” au înmânat o notă de protest paznicului sediului Delegației UE, iar acesta a promis că va transmite documentul ambasadorului peter Michalko.

Manifestanții susțin că Peter Michalko și-a dat cu părerea într-o emisiune televizată despre felul cum este gestionat dosarul în care este vizat deputatul Ilan Șor. Aceștia au amintit că fostul primar de Orhei se declară nevinovat, iar declarațiile ambasadorului UE la Chișinău ar fi „adus atingere partidului și alegătorilor Partidului „ȘOR””.

Printre participanții la protest au fost și deputații Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Denis Ulanov.

„Prin afirmațiile sale, în care practic deschis, a cerut condamnarea lui Ilan Șor într-un dosar controversat, pe care mulți îl consideră poltiic, Peter Michalko a făcut presiuni asupra justiției și a judecătorilor, la fel ca guvernarea de la Chișinău”, a declarat Marina Tauber.

Deputata a adresat un discurs în engleză către partenerii Republicii Moldova din UE, prin care a declarat că Peter Michalko ar trebui să demisioneze și să adreseze scuze publice pentru declarațiile sale, care nu ar corespunde normelor diplomatice.

https://www.facebook.com/MarinaTauberOfficial/videos/3148066528616418/?v=3148066528616418

Reacția vine după ce, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul de televizune RTR Moldova, șeful Delegației UE în Republica Moldova Peter Michalko a declarat: „Cât se mai poate de urmărit cum sunt mereu amânate ședințele de judecată în dosarul Șor? A fost din nou amânat, până în septembrie-octombrie, nu mai știu sigur. Această tărăgănare pune la îndoială încrederea în sistemul justiției și pune la îndoială eficiența activității organelor de drept”.

Amintim că Ilan Șor a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative din 24 februarie. Fostul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează.

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

Din 2019, Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public din Republica Moldova, deși nu a recunoscut oficial că a părăsit țara.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: