VIDEO Start înregistrărilor pentru compensaţii la facturi. Ministrul Muncii explică mecanismul
Full Article 2 minutes read

VIDEO Start înregistrărilor pentru compensaţii la facturi. Ministrul Muncii explică mecanismul

Guvernul dă start înregistrării pentru compensaţii la energie. Începând cu 1 noiembrie 2023 este deschisă înregistrarea cetăţenilor pe platforma compensatii.gov.md. Compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei. În acest context, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu oferă declarații cu privire la procedura de înregistrare în sistemul informaţional şi modalitatea de acordare a compensaţiilor.

În luna octombrie anul trecut a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.

Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Precizarea a fost făcută, în mai 2023, de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Pe 28 septembrie 2023, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că autoritățile alocă un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. Potrivit oficialului, bugetul este mai mic întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici.

În septembrie 2023, autoritățile au anunțat că ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Începând cu acest an, cetățenii vor primi 800 de lei ajutor pentru perioada rece a anului. Anul trecut cetățenii beneficiau de 700 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: