Începând cu acest an, cetățenii vor primi 800 de lei ajutor pentru perioada rece a anului (APRA). Anul trecut cetățenii beneficiau de 700 de lei. Această compensație monetară, începând cu acest an, va fi integrată în sistemul de compensații la energie. Vor putea beneficia de APRA gospodăriile cu venituri mici. Pentru o persoană din mediul rural, aceasta ar fi echivalent cu 3 963 de lei, pentru o persoană din mediul urban – 4 663 de lei. Persoanele care se înregistrează și sistemul identifică venituri mai mici de acest prag se vor califica pentru această prestație. O altă condiție este că gospodăria trebuie să se încălzească cu o sursă de energie solidă. Precizările au fost făcute pe 26 octombrie de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.
„Dorim să anunțăm că în acest an, această plată monetară – această compensație pentru perioada rece a anului va crește la 800 de lei. Anul trecut, această prestație avea o valoare de 700 de lei. Vreau să amintesc că la începutul mandatului acestui guvern, valoarea APRA era de 500 de lei”, a comunicat Buzu în cadrul unor declarații de presă, adăugând că această compensație monetară, începând cu acest an, va fi integrată în sistemul de compensații la energie.
Se califică pentru această compensație „în primul rând gospodăriile cu venituri mici”.
„În acest an, o gospodărie se va califica pentru această prestație dacă venitul gospodăriei va fi mai mic de coșul minim de consum. Pentru o persoană din mediul rural asta ar fi echivalent cu 3 963 de lei, pentru o persoană din mediul urban – vorbim de 4 663 de lei. Asta este o primă condiție. Persoanele care se înregistrează și sistemul identifică venituri mai mici de acest prag se vor califica pentru această prestație”, a explicat ministrul.
O altă condiție, potrivit lui Buzu, este că gospodăria trebuie să se încălzească cu o sursă de energie solidă, de exemplu lemn și cărbune.
„În acest an vom oferi această prestație și persoanelor care până la 15 septembrie au obținut dreptul la APRA. (…) Toate persoanele care doresc să beneficieze de compensații vot trebui să se înregistreze, indiferent dacă sau înregistrat sau nu anul trecut. Toate persoanele care au obținut deja dreptul la această plată monetară, la APRA, trebuie să se înregistreze încă o dată pentru a beneficia de această compensație”, a adăugat oficialul.
În medie, a adăugat Buzu, procesul de înregistrare nu poate să depășească 10-20 de minute.
„Toți cetățeni pot să se înregistreze în sistem până la data de 25 noiembrie pentru a beneficia de compensații pentru luna noiembrie. Nu este obligatoriu ca toți să se înregistreze pe 1 noiembrie. Noi avem 25 de zile la dispoziție. Dacă cineva nu a reușit poate să se înregistreze în luna decembrie, doar că compensația va fi pentru decembrie. Îndată ce ești înregistrat în sistem, gospodăriile vor primi compensații pentru toată perioada rece a anului. Odată înregistrați, toate persoanele pe 26 noiembrie vor obține răspunsul cu privire la faptul dacă se califică sau nu pentru compensația monetară sau dacă s-au înregistrat pentru compensația în factură vor primi răspunsul cu privire la nivelul de vulnerabilitate energetică”, a comunicat ministrul.
Întrebat dacă va putea o persoană să beneficieze de compensația monetară dar și de cea în facturi, Buzu a declarat că „pentru persoanele care deja s-au calificat la APRA în acest an, acest lucru va fi posibil”.
La întrebarea cât ar costa statul acordarea acestor 800 de lei, Buzu a răspuns: „Noi estimăm un număr de 255 de mii de gospodării. Bugetul pentru perioada rece a anului asta înseamnă noiembrie – decembrie a anului 2023, ianuarie, februarie martie 2024 – bugetul pentru întreaga perioadă pentru această compensație în formă monetară va fi de aproximativ 1 miliard 20 de milioane de lei. Pentru compensațiile în factură, detalii vom oferi miercuri când vom lansa sistemul de vulnerabilitate energetică”.
***
În septembrie 2023, autoritățile au anunțat că APRA a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Astfel, anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023.
În luna octombrie anul trecut a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.
Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Precizarea a fost făcută, în mai 2023, de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.
Pe 28 septembrie 2023, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că autoritățile alocă un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. Potrivit oficialului, bugetul este mai mic întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!