VIDEO Susținuți de partidul lui Cavcaliuc, manifestanții lui Șor au ieșit la un nou protest în centrul Chișinăului 
Full Article 4 minutes read

VIDEO Susținuți de partidul lui Cavcaliuc, manifestanții lui Șor au ieșit la un nou protest în centrul Chișinăului 

O nouă manifestație, organizată de Partidul ȘOR, a avut loc în capitală. Protestatarii, a cincea duminică la rând, au cerut alegeri parlamentare anticipate precum și demisia șefului statului Maia Sandu.

Menționăm că, anterior, la acțiunile de protest organizate de partidul ȘOR au participat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Astăzi, și Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fondat și condus de către Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat că va participa la protestele din centrul capitalei.

„Demisia”, „Anticipate”, „Jos Maia Sandu” – au scandat manifestanții.

Coloana de protestatari s-a îndreptat spre PMAN, acolo unde oamenii legii au blocat accesul manifestanților. „Rușine”, au scandat protestatarii după ce Poliția a împiedicat trecerea acestora către Piața Marii Adunări Naționale.

Protestatarii au cerut ca edilul Ion Ceban să se prezinte în fața manifestanților pentru a le fi permis accesul în PMAN.

Într-un final, manifestanții au instalat o scenă la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde Poliția le-a blocat accesul spre PMAN.

Un manifestant a fost reținut de oamenii legii. NM a solicitat mai multe detalii despre reținere de la Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Liderul fugar Ilan Șor a anunțat despre Comitetului salvării naționale. Comitetul este format din lideri ai partidelor de opoziție, reprezentanți ai societății civile. „Rolul acestuia este de a oferi o alternativă la guvernare”, au comunicat ulterior organizatorii.

Din conducerea Comitetului fac parte: Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Dinu Țurcanu – președintele raionului Orhei, Radu Gușilă -primar, Constantin Starîș – deputat PCRM și Serghei Mișin.

Și Gheorghe Cavcaliuc a avut o intervenție video în cadrul protestului. „Dragi moldoveni, sunt timpuri complicate. Susținem acest Consiliu care a fost creat astăzi. Împreună vom doborî ciuma galbenă”, a spus Cavcaliuc. Fostul șef-adjunct al IGP a mai cerut polițiștilor să nu se subordoneze instituțiilor statului și să fie alături de popor.

Data viitoare, protestul va avea aloc în PMAN – au comunicat organizatorii protestului.

Anterior, președinta Maia Sandu a spus că demisia i-o cer hoții și marii corupți, cei care nu vor ca autoritățile să înfăptuiască reforma justiției.

Săptămâna trecută președinta Republicii Moldova a lansat un apel către cetățeni. În cadrul unor declarații, Sandu a cerut societății să nu-i condamne pe oamenii „care sunt aduși cu bani la proteste”. Șefa statului a spus că înțelege dificultățile acestor oameni, iar Guvernul „întreprinde tot ce-i stă în puteri pentru a-i ajuta”.

Deputatul Ilan Șor, cercetat penal și dat în urmărire internațională, a recunoscut că protestatarii care stau în corturi în centrul capitalei primesc bani din partea sa. Reacția vine după ce Procuratura Anticorupție a confirmat pentru TVR Moldova că sursele de finanțare a protestului sunt cercetate în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că Partidul „ȘOR” ar lua bani de la o grupare infracțională. Fiecare manifestant ar primi între 400 de lei şi 100 de dolari pe zi.

Menționăm că ultimul protest s-a lăsat cu bulevardul central blocat. Pe 14 octombrie, susținătorii Partidului ȘOR au încercat din nou să instaleze corturi pe partea carosabilă a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Poliția a intervenit pentru a-i împiedica, iar între oamenii legii și manifestanți s-au produs altercații.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, aprobată acum două zile, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: