NewsMaker/Денис Дерменжи

VIDEO Susținuți de partidul lui Cavcaliuc, manifestanții lui Șor au ieșit la un nou protest în centrul Chișinăului 

O nouă manifestație, organizată de Partidul ȘOR, a avut loc în capitală. Protestatarii, a cincea duminică la rând, au cerut alegeri parlamentare anticipate precum și demisia șefului statului Maia Sandu.

Menționăm că, anterior, la acțiunile de protest organizate de partidul ȘOR au participat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Astăzi, și Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fondat și condus de către Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat că va participa la protestele din centrul capitalei.

„Demisia”, „Anticipate”, „Jos Maia Sandu” – au scandat manifestanții.

Coloana de protestatari s-a îndreptat spre PMAN, acolo unde oamenii legii au blocat accesul manifestanților. „Rușine”, au scandat protestatarii după ce Poliția a împiedicat trecerea acestora către Piața Marii Adunări Naționale.

Protestatarii au cerut ca edilul Ion Ceban să se prezinte în fața manifestanților pentru a le fi permis accesul în PMAN.

Într-un final, manifestanții au instalat o scenă la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde Poliția le-a blocat accesul spre PMAN.

Un manifestant a fost reținut de oamenii legii. NM a solicitat mai multe detalii despre reținere de la Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Liderul fugar Ilan Șor a anunțat despre Comitetului salvării naționale. Comitetul este format din lideri ai partidelor de opoziție, reprezentanți ai societății civile. „Rolul acestuia este de a oferi o alternativă la guvernare”, au comunicat ulterior organizatorii.

Din conducerea Comitetului fac parte: Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Dinu Țurcanu – președintele raionului Orhei, Radu Gușilă -primar, Constantin Starîș – deputat PCRM și Serghei Mișin.

Și Gheorghe Cavcaliuc a avut o intervenție video în cadrul protestului. „Dragi moldoveni, sunt timpuri complicate. Susținem acest Consiliu care a fost creat astăzi. Împreună vom doborî ciuma galbenă”, a spus Cavcaliuc. Fostul șef-adjunct al IGP a mai cerut polițiștilor să nu se subordoneze instituțiilor statului și să fie alături de popor.

Data viitoare, protestul va avea aloc în PMAN – au comunicat organizatorii protestului.

Anterior, președinta Maia Sandu a spus că demisia i-o cer hoții și marii corupți, cei care nu vor ca autoritățile să înfăptuiască reforma justiției.

Săptămâna trecută președinta Republicii Moldova a lansat un apel către cetățeni. În cadrul unor declarații, Sandu a cerut societății să nu-i condamne pe oamenii „care sunt aduși cu bani la proteste”. Șefa statului a spus că înțelege dificultățile acestor oameni, iar Guvernul „întreprinde tot ce-i stă în puteri pentru a-i ajuta”.

Deputatul Ilan Șor, cercetat penal și dat în urmărire internațională, a recunoscut că protestatarii care stau în corturi în centrul capitalei primesc bani din partea sa. Reacția vine după ce Procuratura Anticorupție a confirmat pentru TVR Moldova că sursele de finanțare a protestului sunt cercetate în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că Partidul „ȘOR” ar lua bani de la o grupare infracțională. Fiecare manifestant ar primi între 400 de lei şi 100 de dolari pe zi.

Menționăm că ultimul protest s-a lăsat cu bulevardul central blocat. Pe 14 octombrie, susținătorii Partidului ȘOR au încercat din nou să instaleze corturi pe partea carosabilă a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Poliția a intervenit pentru a-i împiedica, iar între oamenii legii și manifestanți s-au produs altercații.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, aprobată acum două zile, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: