AFP via Getty Images

Localuri închise, iar alcoolul – interzis. Noi restricții din cauza pandemiei la Bruxelles și în mai multe orașe din Scoția

Începând de astăzi, toate barurile și restaurantele din Bruxelles se închid pentru o lună. Deocamdată, măsura este valabilă numai pentru capitala Belgiei, scrie Euronews. De asemenea, măsuri de restricție din cauza pandemiei de COVID-19 vor fi introduse în 5 regiuni din Scoția, inclusiv în Edinburgh și Glasgow.

Noul premier al Belgiei Alexander de Croo a declarat că, deocamdată, restricțiile vizează doar capitala Bruxelles, deși și situația din alte regiuni provoacă îngrijorare.

Situația este alarmantă și în Scoția. Din 9 octombrie, în 5 regiuni vor fi închise cafenelele, pub-urile, sălile de biliard și casino-urile. Mai mult, scoțienii sunt îndemnați să renunțe la călătorii și să rămână în orașele în care locuiesc. Restricțiile au fost anunțate după ce în Scoția, pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, au fost testate pozitiv timp de 24 de ore peste 1000 de persoane.

În celelalte localități hotelurile, cafenelele și restaurantele vor continua, deocamdată, să lucreze însă doar până la ora 18:00, a precizat prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon. „Clienții care sunt deserviți în interior vor putea comanda doar mâncare și băuturi fără alcool. Restaurantele din hoteluri vor putea activa și după ora 18:00, însă numai pentru persoanele cazate acolo. Băuturile alcoolice vor fi interzise”, a adăugat premierul scoțian.

Amintim că și alte țări au anunțat că reintroduc măsuri de restricție din cauza pandemiei de COVID-19. Guvernul italian a prelungit până pe 31 ianuarie 2021 starea excepțională din țară, introdusă, la începutul anului, din cauza pandemiei de COVID-19.

Săptămâna trecută, Israel a devenit prima țară care a introdus în mod repetat carantina la nivel mondial. Pe 30 septembrie a fost instituită stare excepțională în Cehia și Slovacia. Carantină timp de două săptămâni a fost instituită și în unele regiuni din Spania. Și autoritățile de la Moscova au introdus o serie de măsuri de restricție, la fel ca și autoritățile din București. 

Cifrele sunt alarmante și în țările vecine cu Republica Moldova: ieri, în Ucraina și România a fost înregistrat un număr record de infectări.

La nivel mondial, numărul de infectări a ajuns la 36 de milioane, în timp ce numărul de decese a depășit 1 mln.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: