NewsMaker

Lucrarea Primăriei Chișinău de pe pietonală este ilegală? Ministrul Culturii: „Solicit domnului primar să pună creativitatea pe pauză”

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a venit cu o reacție la lucrarea „Pomul Vieții” de pe pietonala Eugen Doga. Ministrul l-a criticat pe edilul Ion Ceban pentru aspectul estetic al lucrării și l-a acuzat că Primăria Chișinău nu dispune de autorizații pentru efectuarea lucrării și folosirea simbolului „Pomul Vieții”.

Pe 5 iulie, ministrul Culturii Sergiu Prodan a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, referitor la lucrarea „Pomul Vieții” din capitală, care se află în prezent în proces de construcție,

„Înțeleg foarte bine că, în copilărie, nu toți au avut parte de LEGO și Puzzles, iar fanteziile nerealizate la acea etapă, uneori te urmăresc toată viața. Dar, totuși, îi recomand domnului Primar să se oprească!”, a menționat oficialul.

Sergiu Prodan a declarat că lucrarea, care se află pe teritoriul Centrului Istoric al Chișinăului, este ilegală, deoarece construcția acesteia nu a fost avizată de Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

„Pe lângă rafinatul gust de care dă dovadă, toate lucrările desfășurate cu atâta bravură haiducească în Centrul Istoric al Chișinăului sunt ilegale. Legea impune avizarea obligatorie la Consiliul Național al Monumentelor Istorice a oricărui proiect de intervenție în Centrul Istoric. Niciun proiect din tot ce se face acum în centrul Capitalei nu are avizul CNMI, iar actele permisive emise de Primărie sunt ilegale. Atât pe strada “31 august 1989”, cât și pe pietonala „Eugen Doga” sau oriunde în Centrul Istoric. Nu e doar nerespectarea legii, este sfidarea legii!”, a spus acesta.

Mai mult, potrivit ministrului Prodan, lucrarea de pe pietonala Eugen Doga încalcă și dreptul la proprietate intelectuală.

„Simbolul “Pomul Vieții” este marcă înregistrată și aparține DGA Invest Moldova. Bineînțeles că Primăria nu are acordul Invest Moldova pentru utilizarea acestui simbol pe trotuar”, a menționat el.

În acest context, Sergiu Prodan a declarat că edilul capitalei irosește banii publici pentru „năzdrăvănii artistice”. Acesta i-a recomendat lui Ceban ca, în continuare, să se concentreze pe problemele de infrastructură ale orașului.

„Solicit domnului Primar să pună creativitatea pe pauză și să se concentreze pe problemele de infrastructură publică ale municipiului. În cele două parcuri centrale, pe post de VC-uri publice avem doar aceste 4 cabine de plastic, învăluite abundent de „parfumul” florilor din jur. Având în vedere de cât timp angajații primăriei le mută de ici-colo prin parc, înțeleg că ele au deja statut permanent și pot fi considerate construcții capitale”, a conschis el.

***

Amintim că, în ajun, autoritățile capitalei au publicat pe rețelele de socializare o imagine cu lucrarea „Pomul Vieții”, care se află în consctrucție. Lucrarea a fost criticată de unii pe online, de alții – apreciată. Doi pretendenți la funcția de primar al Chișinăului, Mihail Bagas și Victor Chironda au criticat aspectul estetic al lucrării. Chironda a declarat chiar că dacă va fi ales primar, va restabili strada pietonală și-l va da în judecată pe Ion Ceban pentru a acoperi cheltuielile pentru reabilitare. Pe 5 iulie, edilul Ion Ceban a venit cu o reacție pentru persoanele care au criticat lucrarea. Acesta a declarat că „Pomul Vieții” este un simbol național și este pentru oameni și oraș.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Eforturi sortite eșecului”: Reacția Rusiei la noul pachet de sancțiuni impus de UE

Ministerul rus de Externe a reacționat vineri seară, 18 iulie, la adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni de către Uniunea Europeană, calificând noile măsuri drept „nelegitime” și ineficiente. Într-un comunicat, Moscova a declarat că UE continuă un „curs confruntațional” care se întoarce „ca un bumerang” împotriva propriei economii.

„Uniunea Europeană a smuls cu greu un nou, al 18-lea la număr, „pachet” de măsuri restrictive nelegitime. Cuvântul smuls nu este aici doar o figură de stil, ci reflectă fidel procesul epuizant prin care statele membre ale UE se supun de fiecare dată, în speranța zadarnică de a aplica un lovitură devastatoare economiei ruse. Trebuie reiterat că toate aceste eforturi sunt sortite eșecului încă de la început. Ele nu doar că nu vor avea efectul scontat, dar vor continua să agraveze starea deja deplorabilă a economiei europene”, se arată în reacția diplomației ruse.

Ministerul susține că noile restricții privind importul de produse petroliere din țări terțe, obținute din petrol rusesc, vor duce „inevitabil” la o creștere a prețurilor la combustibil pe piața UE.

„Acest lucru va duce la o scădere și mai accentuată a competitivității economiei europene. Un alt exemplu absurd este includerea în regimul de sancțiuni al UE a gazoductelor „Nord Stream 1” și „Nord Stream 2”, distruse în septembrie 2022. Este de remarcat că banii pentru implementarea acestor proiecte au fost furnizați de mari companii europene în calitate de acționari – un fapt care, evident, nu îi preocupă pe birocrații europeni. În plus, gazoductele nu pot fi operate în prezent, iar singura conductă rămasă din „Nord Stream 2” nici măcar nu are autorizația necesară din partea autorităților de reglementare. De aici și cinismul deosebit al acestor sancțiuni”, susțin autoritățile de la Moscova.

Ministerul rus de Externe cere UE să „recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina”, afirmând că responsabilitatea pentru declanașarea acesteia „revine chiar Bruxellesului”.

În interesul său, UE ar trebui să renunțe la cursul său confruntațional, care se întoarce împotriva ei ca un bumerang, și să recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina – responsabilitatea pentru declanșarea căreia revine chiar Bruxellesului. Fără acest pas, o reglementare viabilă a conflictului din Ucraina este imposibilă”, se mai arată în declarație.

Aminrim că Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: