Facebook/Dorin Recean

„Mă bucur să văd oameni dedicați pentru o Moldovă europeană”. Recean a fost la Comrat 

Premierul Dorin Recean a fost în Găgăuzia, pe 17 august. Oficialul a ajuns la Comrat, în ziua în care locuitorii au marcat hramul orașului. „Am admirat tradițiile găgăuze din sudul țării. Am întâlnit oameni de toate vârstele, frumoși, muncitori care s-au adunat pentru a celebra istoria și valorile care ne unesc în Republica Moldova”, a comunicat oficialul. Menționăm, Recean a fost în Găgăuzia și în martie 2024, atunci a fost întâmpinat de o mulțime care l-a luat la întrebări. Tot în martie, au ajuns în Găgăuzia președinta Maia Sandu și ministrul Andrei Spînu, ultimul a fost nevoit să părăsească studioul unei emisiuni după apariția unui membru al echipei lui Șor. 

Recean a anunțat că a fost pe 17 august la Comrat, în ziua în care locuitorii au marcat hramul orașului.

Am admirat tradițiile găgăuze din sudul țării și am discutat cu producători autohtoni și meşteri populari. Am întâlnit oameni de toate vârstele, frumoși, muncitori care s-au adunat pentru a celebra istoria și valorile care ne unesc în Republica Moldova. Copiii noștri trebuie să trăiască într-o țară dezvoltată, într-o țară pașnică și prosperă. Pentru aceasta, în Comrat, Guvernul a realizat proiecte de infrastructură importante, precum construcția de la zero a centurii orașului, eficientizarea energetică și reparația mai multor instituții de învățământ. Prin Programul „Satul European”, în acest an, va fi extinsă și rețeaua de alimentare cu apă. Vom continua să investim în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor. Și mă bucur să văd și în Comrat, oameni dedicați pentru o Moldovă modernă și europeană. La mulți ani, Comrat! Konak semeniz için sükür edérim!”, a scris Recean pe o rețea de socializare, publicând mai multe imagini de la hramul orașului.

Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul nu ar fi fost prezentă la evenimentul dedicat hramului orașului. Cel puțin aceasta reiese din activitatea acesteia pe pagina sa de Telegram, unde publică cu regularitate despre activitățile sale. Pe 17 august, Guțul a postat doar un mesaj de felicitare adresat locuitorilor din Comrat. Menționăm, pe 16 august, Guțul se afla încă în Federația Rusă. Acolo a participat la un congres al blocului „Victorie”, constituit din partidele pro-Șor din Moldova, dedicat nominalizării lui Vasile Bolea drept candidat la funcția de președinte.

Recean a fost în Găgăuzia și în luna martie 2024. Deși nu își anunțase vizita, el a fost întâmpinat de mulțime iar oamenii l-au luat la întrebări, chiar dacă a dat de înțeles că se grăbește. „Dați-mi de lucru, eu tot vreau să lucrez. Ce să fac? Spuneți-mi”, l-a întrebat pe Recean o femeie. Detalii AICI. În aceeași zi, în Găgăuzia a fost și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. Ultimul a fost nevoit să părăsească o emisiune de la Comrat, după apariția unui membru al echipei lui Șor. Detalii AICI. A doua zi a ajuns în Găgăuzia și președinta Maia Sandu. Șefa statului a fost întâmpinată cu protest de simpatizanții oligarhului fugar Ilan Șor. Detalii AICI. În reacție, Sandu declara că mulțimea a fost scoasă în stradă „contra bani” pentru a reprezenta agenda unor grupări criminale. Detalii AICI.

***

Dialogul dintre Comrat și Chișinău s-a complicat după ce protejatul lui Șor a ajuns la putere în autonomie. Autonomia este legată de autoritățile centrale pe segmentul executiv și legislativ. În primul caz, bașcanul este membru din oficiu al Guvernului. Irina Vlah a fost membru al cabinetului de miniștri pe perioada celor două mandate ale sale, în ciuda „certurilor” frecvente cu Guvernul, inclusiv la ședințele executivului. Dar președinta Maia Sandu nu a semnat decretul privind includerea în garnitura guvernamentală a bașcanului Evghenia Guțul. Legea nu prevede termene exacte de emitere a unui astfel de decret. NewsMaker a analizat anterior de ce Comratul și Chișinăul se ceartă constant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: