REUTERS/Vasily Fedosenko

MAE-ul belarus a comentat recunoașterea „independenței” DNR și LNR de către Rusia. Foarte evaziv

Negocieri, îndemn de a se abține de la tensiuni militare, critici față de Occident și „înțelegere” față de decizia părții ruse – cam așa a comentat Ministerul belarus de Externe decizia Kremlinului de a recunoaște independența „Republicilor Populare Donețk și Lugansk” (DNR și LNR). Minskul nu a precizat dacă reunoaște sau nu independența regiunilor.

Ministerul belarus de Externe a publicat pe 22 februarie un comunicat de presă cu privire la decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Declarația a provocat mai multe semne de întrebare, fiind una destul de evazivă.

Diplomații de la Minsk au menționat „pericolul unui comportament imprudent de către autorități și politicieni din unele țări occidentale”, ceea ce ar provoca „creșterea tensiunilor în regiunea de est a Europei” și „degradarea sistemului de securitate, creat timp de zeci de ani”.

„Tratăm cu respect și înțelegere decizia părții ruse de a recunoaște independența republicilor populare Donețk și Lugansk. Republica Belarus a pledat activ și constant pentru reglementarea pașnică a conflictului din sud-estul Ucrainei. Și acum considerăm căile diplomatice drept metode prioritare și suntem gata să contribuim la acest proces”, se mai arată în declarație.

Reprezentanții instituției au îndemnat „popoarele frățești” să se așeze la masa de negocieri, iar țările din Vest „să înceteze provocările la violență, să nu mai aducă armament în Ucraina și în țările Baltice și să renunțe la sancțiunile ilegale”.

Decizia președintelui rus de a recunoaște „independența” celor două regiuni separatiste din Ucraina a fost susținută doar de Siria, precum și câteva state sud-americane.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Încă un raion cere Guvernului instituirea stării excepționale în agricultură: „Situație fără precedent”

Consiliul raional Căușeni cere Guvernului să declare stare excepțională în agricultură din cauza „situației catastrofale provocate de condițiile meteo nefavorabile”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 25 iulie. Este al doilea raion, după Ștefan-Vodă, care solicită introducerea stării de urgență. Despre aceasta a anunțat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că „deși autoritățile cunoșteau situația critică încă din primăvară, nu au fost luate măsuri eficiente pentru sprijinirea fermierilor afectați”.

„O mare parte din raionul Căușeni, ca și alte zone din Sudul țării, înregistrează secetă severă pentru al patrulea an consecutiv, o situație fără precedent în istoria agriculturii moldovenești. Precipitațiile în zonă au fost cu 60-70% sub media multianuală, iar temperaturile extreme au agravat și mai mult situația culturilor agricole”, a declarat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că este „o situație fără precedent”.

Printre consecințele grave semnalate de fermieri se numără: pierderi de 80-90% la porumb și floarea-soarelui, roade compromise la rapiță și grâu, afectate de înghețurile de primăvară, imposibilitatea efectuării însămânțărilor de toamnă din lipsă de umiditate și falimentarea a zeci de producători agricoli din raion.

Guvernul nu a comentat, deocamdată, solicitarea autorităților raionului Căușeni.

***

Amintim că anterior Consiliul raional Ștefan-Vodă a cerut instituirea stării excepționale în agricultură din cauza secetei din ultimii ani.

În reacție, MAE a anunțat că va analiza solicitarea autorităților de la Ștefan Vodă pentru a ajuta agricultorii „care au necesități reale”.

„Guvernul continuă să ofere resursele necesare pentru ca agricultura să fie eficientă și să țină cont de schimbările climatice care se manifestă to mai accentuat. MAIA lucrează cu fermierii să facă tranziția la culturi și tehnologii care sunt adecvate solului și umidității din regiunile corespunzătoare. Reamintim și despre programul în creștere de subvenționare a sistemelor eficiente de irigare”, precizează instituția.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: