MAE-ul rus, raport despre „dificultățile” cetățenilor ruși care locuiesc în Moldova
Full Article 2 minutes read

MAE-ul rus, raport despre „dificultățile” cetățenilor ruși care locuiesc în Moldova

Ministerul de Externe al Rusiei a publicat pe 1 iunie un raport cu privire la „încălcarea drepturilor cetățenilor ruși și conaționalilor în țările străine”. În document sunt incluse informații despre 37 de țări. În compartimentul despre Republica Moldova se arată că nu au fost înregistrate incidente cu reținerea cetățenilor ruși, urmărirea acestora din motive politice sau extrădări.

Pe de altă parte, potrivit raportului, conaționalii ruși care locuiesc în Moldova (și în general vorbitorii de rusă) s-ar confrunta cu „dificultăți în ceea ce privește asigurarea garanțiilor drepturilor lor la accesul la serviciul public, alegerea limbii de educație și instruire, acces liber la dobândirea informației în limba maternă”.

În raport se mai arată că, după începerea luptelor militare în Ucraina, în Moldova s-ar fi produs schimbări „în rău” pentru cetățenii ruși și locuitorii vorbitori de rusă.

„Din cauza evenimentelor din Ucraina, în țară au venit mulți refugiați. Profitând de acest moment dificil, Occidentul continuă tentativele insistente să atragă Moldova în coaliția rusofobilor înflăcărați”.

MAE-ul Federației Ruse

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), care ne-a promis că va reveni ulterior cu o declarație la acest subiect.

MAE-ul rus, raport despre „dificultățile” cetățenilor ruși care locuiesc în Moldova

mid.ru

În luna martie 2022, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a semnalat creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România.

În replică, președinta Maia Sandu a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că nu a fost înregistrată nicio plângere pe motiv de discriminare, mai ales pe criterii de apartenență etnică.

Mai mult, pe rețelele de socializare, sute de oameni au reacționat la adresarea publicată de Ambasada Rusiei în R. Moldova Majoritatea a scris că nu se simte discriminată și îi roagă insistent pe diplomații ruși, în niciun caz, să nu încerce „să îi salveze”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: