„Măgari”, „vagabonzi terminați”. Articolele din „Făclia” despre elevi au ajuns pe masa unei deputate PAS

Scandalul din jurul ziarului pedagogic „Făclia”, care a început după publicarea controversatului articol „Bullying, sau debilism înnăscut?”, continuă. Angela Munteanu Pogoja, deputată PAS și secretară a Comisiei pentru drepturile copilului și relații interetnice, a comunicat că a identificat încă cinci materiale apărute în ziarul respectiv în care în adresa elevilor sunt folosite calificative denigratoare. Parlamentara a solicitat autorităților competente să intervină pe marginea cazului, sesizând inclusiv Ministerul Afacerilor Interne.

Angela Munteanu Pogoja a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că s-a autosesizat în legătură cu articolul „Bullying, sau debilism înnăscut?” din ziarul pedagogic „Făclia”. Deputata PAS a precizat că în atenția sa au ajuns și alte cinci materiale publicate în ziarul respectiv care folosesc o linie denigratoare, atașând o serie de imagini cu acestea.

Cele cinci articole califică elevii obraznici drept „mârlani”, „vagabonzi terminați”, „măgari”, „dulăi semisălbatici” etc.

Condamn ferm mesajele transmise prin aceste materiale, care utilizează termeni ofensatori și discriminatorii într-o dezbatere extrem de importantă despre bullying-ul din școli. Astfel de afirmații contravin valorilor fundamentale ale educației, care trebuie să fie bazată pe respect, incluziune și sprijinirea fiecărui elev în dezvoltarea sa armonioasă.

Educația trebuie să fie un spațiu sigur și prietenos pentru toți copiii, iar mass-media și toate instituțiile responsabile trebuie să abordeze aceste subiecte cu responsabilitate și echilibru. În calitate de deputată, solicit autorităților competente să ia măsuri împotriva încălcării principiilor eticii profesionale și să sprijine educația incluzivă, fără discriminări și stigmatizări”, a menționat parlamentara.

Aceasta a expediat sesizări în adresa Ministerului Educației și Cercetării, Avocatului Poporului, Consiliului de Presă din R. Moldova și Ministerului Afacerilor Interne.

Amintim că scandalul din jurul ziarului „Făclia” a început după ce în ediția din 28 februarie a publicației a apărut articolul „Bullying, sau debilism înnăscut?”. Materialul este despre elevii cu comportament agresiv, care sunt descriși în termeni ofensatori, precum „gunoaie școlare” și „scursuri mici”. Materialul sugerează, de asemenea, aplicarea violenței în cazul a asemenea elevi, ca metodă de disciplinare.

Pe 3 martie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a venit cu o reacție, în care a subliniat că, de cele mai multe ori, în spatele unui comportament antisocial din partea elevilor se află expunerea la violență, neglijare sau infracțiuni. El consideră că materialul trebuie să fie înlăturat din școli, biblioteci și spațiul online, iar persoanele responsabile de publicare să fie sancționate.

Ministerul Educației și Cercetării a transmis pe 6 martie că condamnă articolul în cauză, precizând că acesta contravine principiilor fundamentale ale educației bazate pe respect. Instituția a menționat că va monitoriza examinarea de către „instituțiile competente” a cazului respectiv.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: