Ministerul Educației

Ministerul Educației, despre controversatul articol din ziarul pedagogic „Făclia”: Condamnăm ferm mesajul

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a condamnat controversatul articol „Bullying, sau debilism înnăscut?” publicat în ziarul pedagogic „Făclia”, precizând că acesta contravine principiilor fundamentale ale educației bazate pe respect. Instituția a precizat că va monitoriza examinarea de către „instituțiile competente” a cazului respectiv.

Ministerul Educației și Cercetării condamnă ferm mesajul transmis prin articolul „Bullying sau debilism înnăscut”. (…) Considerăm că afirmațiile prezentate în acest material contravin principiilor fundamentale ale educației bazate pe respect, incluziune și susținerea fiecărui elev în dezvoltarea sa armonioasă.

Utilizarea unor termeni ofensatori și discriminatorii într-o dezbatere despre bullying nu doar că deformează realitatea acestui fenomen grav din școli, dar poate contribui la stigmatizarea și marginalizarea unor elevi. Ministerul promovează o educație incluzivă, prietenoasă copilului, în care fiecare elev trebuie să beneficieze de sprijin, respect și oportunități egale de învățare și dezvoltare. (…)

Consiliul elevilor reprezintă vocea tuturor elevilor și implicarea acestuia în disciplinarea altor elevi este interzisă potrivit cadrului normativ în vigoare”, a transmis MEC într-un comunicat.

Ministerul a mai precizat că va monitoriza examinarea de către instituțiile competente ale acestui caz, pe care l-a calificat drept o încălcare gravă a principiilor de etică profesională a jurnalistului.

Amintim că articolul „Bullying, sau debilism înnăscut?” a fost publicat în ziarul „Făclia”, care se poziționează drept „săptămânal de informație și opinie a pedagogilor și copiilor”, în data de 28 februarie. Materialul este despre elevii cu comportament agresiv, aceștia fiind descriși în termeni ofensatori, precum „gunoaie școlare” și „scursuri mici”. Materialul sugerează, de asemenea, aplicarea violenței în cazul a asemenea elevi, ca metodă de disciplinare.

Pe 3 februarie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a venit cu o reacție, în care a subliniat că, de cele mai multe ori, în spatele unui comportament antisocial din partea elevilor se află expunerea la violență, neglijare sau infracțiuni. El consideră că materialul trebuie să fie înlăturat din școli, biblioteci și spațiul online, iar persoanele responsabile de publicare să fie sancționate.

NM a solicitat un punct de vedere și din partea reprezentanților ziarului, însă nu am primit un răspuns.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii acuză ANTA și MIDR de abuzuri și corupție și amenință cu noi proteste. Reacția Guvernului

Transportatorii amenință cu proteste, acuzând Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor.

Potrivit APOTA, trei probleme majore afectează activitatea transportatorilor:

  1. Lipsa metodologiei de calcul a tarifelor, deși legea prevedea aplicarea acesteia din 1 iunie 2024. Potrivit asociației, transportatorii operează de peste un an și jumătate cu tarife „înghețate”, ceea ce ar duce la închiderea unor rute regulate.
  2. Promovarea sistemelor e-GPS și e-bilet, considerate de APOTA drept „scheme corupționale” care ar încalca legislația și drepturile transportatorilor, „fără a avea efecte reale asupra disciplinei fiscale”. Potrivit asociației, „sistemul e-bilet a fost conceput pentru a promova o schemă de corupție – de a obliga transportatorii să procure doar un singur model de aparate de casă”.
  3. Obligația ca toate vehiculele să fie adaptate pentru persoane cu dizabilități. APOTA consideră măsura „imposibil de aplicat din punct de vedere tehnic și financiar, și impusă abuziv contrar legislației naționale și europene”.

„ANTA cunoaște că ordinul este ilegal, nu mai corespunde prevederilor legale, că transportatorii nu au capacitate financiară sau tehnică să-l aplice și, cel mai grav, că persoanele cu handicap nu vor avea nici în continuare posibilitatea reală de a fi transportate. Cu toate acestea, ANTA a decis să speculeze pe seama nevoilor unei categorii foarte vulnerabile, pentru a-și lărgi posibilitatea de a estorca mită și a trece cu vederea lipsa transportului adaptat”, se menționează în declarația asociației.

În context, transportatorii au solicitat adoptarea imediată a metodologiei tarifare, retragerea proiectului privind noile sisteme electronice și anularea cerințelor ANTA privind adaptarea tuturor vehiculelor pentru persoane cu dizabilități. Aceștea amenință că, în cazul în care autoritățile vor ignora solicitările, vor ieși la proteste.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la ANTA cu privire la acuzațiile asociației de transportatori. La momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

După apelul public lansat de APOTA, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„MIDR are ușile deschise. Guvernul își dorește ca pasagerii să aibă condiții de confort, iar activitatea să se desfășoare în conformitate cu legislația și cadrul fiscal în vigoare”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Vodă.

În privința acuzațiilor APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

„Am văzut și acuzații privind posibile riscuri de corupție în sistemele informatice. Poziția noastră rămâne neschimbată. Invităm pe toți cei care au informații relevante să le documenteze și să le transmită autorităților competente”, a subliniat Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: