Ministerul Educației

Ministerul Educației, despre controversatul articol din ziarul pedagogic „Făclia”: Condamnăm ferm mesajul

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a condamnat controversatul articol „Bullying, sau debilism înnăscut?” publicat în ziarul pedagogic „Făclia”, precizând că acesta contravine principiilor fundamentale ale educației bazate pe respect. Instituția a precizat că va monitoriza examinarea de către „instituțiile competente” a cazului respectiv.

Ministerul Educației și Cercetării condamnă ferm mesajul transmis prin articolul „Bullying sau debilism înnăscut”. (…) Considerăm că afirmațiile prezentate în acest material contravin principiilor fundamentale ale educației bazate pe respect, incluziune și susținerea fiecărui elev în dezvoltarea sa armonioasă.

Utilizarea unor termeni ofensatori și discriminatorii într-o dezbatere despre bullying nu doar că deformează realitatea acestui fenomen grav din școli, dar poate contribui la stigmatizarea și marginalizarea unor elevi. Ministerul promovează o educație incluzivă, prietenoasă copilului, în care fiecare elev trebuie să beneficieze de sprijin, respect și oportunități egale de învățare și dezvoltare. (…)

Consiliul elevilor reprezintă vocea tuturor elevilor și implicarea acestuia în disciplinarea altor elevi este interzisă potrivit cadrului normativ în vigoare”, a transmis MEC într-un comunicat.

Ministerul a mai precizat că va monitoriza examinarea de către instituțiile competente ale acestui caz, pe care l-a calificat drept o încălcare gravă a principiilor de etică profesională a jurnalistului.

Amintim că articolul „Bullying, sau debilism înnăscut?” a fost publicat în ziarul „Făclia”, care se poziționează drept „săptămânal de informație și opinie a pedagogilor și copiilor”, în data de 28 februarie. Materialul este despre elevii cu comportament agresiv, aceștia fiind descriși în termeni ofensatori, precum „gunoaie școlare” și „scursuri mici”. Materialul sugerează, de asemenea, aplicarea violenței în cazul a asemenea elevi, ca metodă de disciplinare.

Pe 3 februarie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a venit cu o reacție, în care a subliniat că, de cele mai multe ori, în spatele unui comportament antisocial din partea elevilor se află expunerea la violență, neglijare sau infracțiuni. El consideră că materialul trebuie să fie înlăturat din școli, biblioteci și spațiul online, iar persoanele responsabile de publicare să fie sancționate.

NM a solicitat un punct de vedere și din partea reprezentanților ziarului, însă nu am primit un răspuns.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: