Максим Андреев, NewsMaker

MAI confirmă: Polițistul de la IP Florești a fost dus la Tiraspol, iar în casa sa au avut loc percheziții ilegale

Noaptea trecută, reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană au pătruns ilegal în casa angajatului IP Florești, din orașul Camenca, sub pretextul unor percheziții. Informația a fost publicată de Ministerul Afacerilor Interne, care a precizat că Andrei Amarfi a fost dus la Tiraspol.

Ministerul Afacerilor Interne a confirmat, astfel, informațiile deputatului Platformei DA Chiril Moțpan, privind perchezițiile care au avut loc noaptea trecută în locuința polițistului angajat la IP Florești.

„Aceste acțiuni au încălcat flagrant drepturile omului, neavând la bază un act care ar motiva și justifica aceste verificări ilegale. Toate faptele sunt examinate și documentate sub aspect penal în cadrul anchetei inițiate de Procuratură în comun cu MAI și SIS”, se arată în comunicatul publicat pe 8 octombrie.

Potrivit MAI, din materialele acumulate, pe parcursul zilei de ieri, se cunoaște că polițistul a fost răpit și dus în orașul Tiraspol, iar la moment se întreprind toate măsurile pentru a fi identificat locul aflării acestuia. De asemenea, reprezentanții instituției au confirmat că, pe parcursul zilei de 7 octombrie, a mai fost înregistrat un caz similar cu un locuitor din Camenca, care la fel a fost sechestrat, fiind bănuit de forțele de la Tiraspol de acțiuni pretins ilegale.

Subiectul a fost discutat și la guvern. Într-un comunicat de presă, executivul anunță că a mobilizat toate forțele sale pentru identificarea locului aflării persoanelor, pornirea unor investigații în conformitate cu legislația penală și de procedură penală, comunicarea cu membrii familiei și celor apropiați pentru a le oferi sprijin, informarea actorilor în formatul 5+2, partenerilor de dezvoltare și organizațiilor internaționale în materie de protecție a drepturilor omului.

De asemenea, în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, de astăzi, delegația Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv informarea tuturor statelor-membre ale organizației despre acțiunile de degradare a drepturilor omului.

„Guvernul și autoritățile de drept nu vor tolera abuzurile în adresa cetățenilor moldoveni și vor activa toate instrumentele legale, politice și instituționale pentru contracararea fenomenului de violare a drepturilor constituționale și destabilizarea situației în țară în contextul evenimentelor ce țin de scrutinul electoral. Facem apel către parteneri naționali și locali de a se solidariza cu acțiunile întreprinse de guvernul Republicii Moldova pentru remedierea situației drepturilor omului”, se mai arată în declarație.

***

Amintim că, tot astăzi, a fost luată decizia de a fi instituit un grup de anchetă în cadrul Procuraturii Generale, din care fac parte reprezentanți ai MAI, SIS și alte instituții responsabile de gestionarea acestui caz.

Platforma DA și PAS au cerut convocarea, de urgență, a ședinței plenare a parlamentului. Totodată, Platforma DA a anunțat că va depune o moțiune simplă de cenzură contra ministrului de Interne, Pavel Voicu.

NM a încercat să obțină un comentariu de la așa-numitul minister al securității de la Tiraspol, însă deocamdată nu ni s-a răspuns la telefon. În context, redacția NM a expediat o scrisoare oficială responsabililor instituției menționate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: