MAI confirmă: Polițistul de la IP Florești a fost dus la Tiraspol, iar în casa sa au avut loc percheziții ilegale
Full Article 3 minutes read

MAI confirmă: Polițistul de la IP Florești a fost dus la Tiraspol, iar în casa sa au avut loc percheziții ilegale

Noaptea trecută, reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană au pătruns ilegal în casa angajatului IP Florești, din orașul Camenca, sub pretextul unor percheziții. Informația a fost publicată de Ministerul Afacerilor Interne, care a precizat că Andrei Amarfi a fost dus la Tiraspol.

Ministerul Afacerilor Interne a confirmat, astfel, informațiile deputatului Platformei DA Chiril Moțpan, privind perchezițiile care au avut loc noaptea trecută în locuința polițistului angajat la IP Florești.

„Aceste acțiuni au încălcat flagrant drepturile omului, neavând la bază un act care ar motiva și justifica aceste verificări ilegale. Toate faptele sunt examinate și documentate sub aspect penal în cadrul anchetei inițiate de Procuratură în comun cu MAI și SIS”, se arată în comunicatul publicat pe 8 octombrie.

Potrivit MAI, din materialele acumulate, pe parcursul zilei de ieri, se cunoaște că polițistul a fost răpit și dus în orașul Tiraspol, iar la moment se întreprind toate măsurile pentru a fi identificat locul aflării acestuia. De asemenea, reprezentanții instituției au confirmat că, pe parcursul zilei de 7 octombrie, a mai fost înregistrat un caz similar cu un locuitor din Camenca, care la fel a fost sechestrat, fiind bănuit de forțele de la Tiraspol de acțiuni pretins ilegale.

Subiectul a fost discutat și la guvern. Într-un comunicat de presă, executivul anunță că a mobilizat toate forțele sale pentru identificarea locului aflării persoanelor, pornirea unor investigații în conformitate cu legislația penală și de procedură penală, comunicarea cu membrii familiei și celor apropiați pentru a le oferi sprijin, informarea actorilor în formatul 5+2, partenerilor de dezvoltare și organizațiilor internaționale în materie de protecție a drepturilor omului.

De asemenea, în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, de astăzi, delegația Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv informarea tuturor statelor-membre ale organizației despre acțiunile de degradare a drepturilor omului.

„Guvernul și autoritățile de drept nu vor tolera abuzurile în adresa cetățenilor moldoveni și vor activa toate instrumentele legale, politice și instituționale pentru contracararea fenomenului de violare a drepturilor constituționale și destabilizarea situației în țară în contextul evenimentelor ce țin de scrutinul electoral. Facem apel către parteneri naționali și locali de a se solidariza cu acțiunile întreprinse de guvernul Republicii Moldova pentru remedierea situației drepturilor omului”, se mai arată în declarație.

***

Amintim că, tot astăzi, a fost luată decizia de a fi instituit un grup de anchetă în cadrul Procuraturii Generale, din care fac parte reprezentanți ai MAI, SIS și alte instituții responsabile de gestionarea acestui caz.

Platforma DA și PAS au cerut convocarea, de urgență, a ședinței plenare a parlamentului. Totodată, Platforma DA a anunțat că va depune o moțiune simplă de cenzură contra ministrului de Interne, Pavel Voicu.

NM a încercat să obțină un comentariu de la așa-numitul minister al securității de la Tiraspol, însă deocamdată nu ni s-a răspuns la telefon. În context, redacția NM a expediat o scrisoare oficială responsabililor instituției menționate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: