Mai mult de 40 de țări, inclusiv Moldova, cer Rusiei să-și retragă imediat trupele de la Centrala Nucleară din Zaporojie
Full Article 3 minutes read

Mai mult de 40 de țări, inclusiv Moldova, cer Rusiei să-și retragă imediat trupele de la Centrala Nucleară din Zaporojie

43 de țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova, cer Rusiei să-și retragă armata de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. Totodată, țările cer Federației Ruse să permită accesul specialiștilor ucraineni în cadrul centralei. O declarație în acest sens a fost publicată pe site-ul delegației UE la organizațiile internaționale din Viena.

Declarația a fost semnată de: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia.

La fel, printre țările semnatare sunt: Coreea de Sud, Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie, SUA, precum și reprezentanți a autorităților UE.

Țările au remarcat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare gravă a dreptului internațional și a Cartei ONU, iar controlul Rusiei asupra centralei din Zaporojie amenință principiile siguranței nucleare.

„Facem apel la Federația Rusă să-și retragă imediat armata și alt personal neautorizat de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, din împrejurimile sale și din toată Ucraina, astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să își poată restabili responsabilitățile”, se arată în declarație.

Amintim că ieri, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, s-a arătat îngrijorat de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Într-o postare pe Twitter, șeful diplomației moldovene, a declarat că trupele ruse trebuie să se retragă și să permită acces imediat experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

„Transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații”, a mai spus ministrul.

Menționăm că, din 5 august, centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată periodic. Pe 13 august, primarul din Energodar, unde se află centrala nucleară, a raportat că trupele ruse bombardează zona centralei și zona industrială. Reprezentantul autoproclamatei administrații ruse a regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov, a susținut, în schimb, că Energodar este bombardat de armata ucraineană. Potrivit autorităților locale, oamenii pleacă în masă din Energodar și din localitățile din apropiere.

Potrivit BBC, un accident la Zaporojie ar fi similar cu accidentul de la Fukushima. Jurnaliștii BBC din Ucraina au vorbit cu unul dintre inginerii centralei nucleare. El a spus că trupele ruse ar bombarda zona din jurul centralei, dând vina, ulterior, de bombardamente, pe Ucraina. Planul Federației Ruse, potrivit sursei, este de a conecta stația cu sistemul energetic al Federației Ruse prin linia centrala nucleară Zaporojie-Melitopol-Djankoi.

Citește și: Riscul unui accident nuclear la Zaporojie: Cum ar fi înștiințați cetățenii Moldovei despre o astfel de catastrofă


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: