Bulgaria avertizează cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră şi care pun în pericol traficul maritim, scrie Agerpres. Potrivit autorităților de la Sofia, dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”.
Minele provin de pe coasta Odessei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor rusești. Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în circa 10 zile.
Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive.
„Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte în apă sau pe coastă”, se menţionează în comunicat.
Echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu maximă atenţie şi să informeze imediat autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă.
Între timp, cu două zile în urmă, Rusia a avertizat cu privire la pericolul reprezentat de deriva minelor depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Ei au precizat că minele ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană.
„După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii”, a declarat serviciul de securitate rus (FSB) într-un comunicat, afirmând că este vorba despre mine ”perimate”, fabricate în prima jumătate a secolului XX.
Din cauza furtunilor, cablurile ce leagă minele de ancore au început să se rupă, a adăugat FSB.
Armata rusă a lansat în 24 februarie o ofensivă de amploare împotriva Ucrainei, invadând această ţară din mai multe direcţii. Occidentul a reacţionat, Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit impunând sancţiuni economice dure contra Moscovei.