Partidul „Șansă”

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

SUA: Vaccinarea anti-COVID, aprobată pentru copiii mai mari de 6 luni, aflați în risc

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a acordat pe 10 iulie aprobarea completă pentru vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna (Spikevax) destinat copiilor cu vârste între 6 luni și 11 ani care prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. Anunțul a fost făcute de companie, transmite Reuters.

Vaccinul fusese anterior disponibil pentru populația pediatrică în baza unei autorizații de utilizare de urgență. Moderna estimează că va pune la dispoziție vaccinul actualizat pentru populația eligibilă din SUA în sezonul virozelor respiratorii 2025–2026.

Secretarul pentru sănătate, Robert F. Kennedy Jr., a declarat în luna mai că SUA a încetat să mai recomande vaccinarea anti-Covid de rutină pentru copiii sănătoși și femeile însărcinate sănătoase.

Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au precizat că vaccinurile rămân o opțiune pentru copiii sănătoși atunci când părinții și medicii consideră că este necesar. Agenția a recomandat vaccinurile anti-Covid actualizate pentru toate persoanele începând cu vârsta de șase luni, conform indicațiilor panelului său de experți externi.

Kennedy, care de zeci de ani a semănat îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor — contrar dovezilor și cercetărilor științifice — supervizează în prezent activitatea CDC.

Acesta a fost dat în judecată de mai multe organizații medicale de renume, care susțin că politicile actuale privind vaccinurile anti-Covid-19 reprezintă o amenințare iminentă la adresa sănătății publice.

Pe lângă directiva privind vaccinurile anti-COVID, Kennedy i-a concediat pe toți cei 17 membri ai Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare al CDC — un panel independent de experți care oferă recomandări în materie de politici de vaccinare — și i-a înlocuit cu șapte noi membri, printre care se află mai mulți susținători ai mișcării antivaccinare.

Acțiunile companiei au crescut cu 2%, ajungând la 33,45 dolari în tranzacțiile premergătoare deschiderii pieței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: