Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Mai multe servicii medicale s-au ieftinit. Cât costă o ședință de hemodializă

Mai multe servicii medicale din Republica Moldova s-au ieftinit, anunță Compania Națională de Asigurare în Medicină (CNAM) într-un comunicat publicat pe 27 iunie. 

Tariful pentru investigaţia citopatologică a frotiului cervico-vaginal, inclusiv în screeningul cervico-vaginal, a fost micșorat în jumătate, de la 125 de lei la 62 de lei.

Totodată, tariful unei ședințe de hemodializă a fost redus de la 2 395 de lei la 1 995, iar al celei de hemodiafiltrare – de la 2 645 de lei la 2 195 de lei.

Alte poziții noi incluse în document se referă la transplantul de membrană amniotică pe suprafața oculară și la transplantul de scleră, pentru ambele fiind stabilit tariful per caz tratat, care include în afară de costul operației de transplant și cheltuielile de spitalizare, cele paraclinice.

Reducerea se datorează implementării metodei automate de efectuare a investigației de laborator și utilizării utilajului performant. Modificările aprobate recent de Guvern la anexa Hotărârii cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare au fost publicate în Monitorul Oficial.

Serviciile sunt prestate de instituțiile medicale încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală și finanțate din fondurile AOAM.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Blocul Împreună

Blocul Împreună, după ce a rămas fără două partide, anunță va candida la parlamentare

Blocul Împreună, care este format din Partidul Schimbării și Partidul Verde Ecologist, va candida la alegerile parlamentare din toamnă. Precizările au fost făcute de liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul unei conferințe de presă din 21 iulie.

Blocul Împreună, în componența Partidului Schimbării și Partidului Verde Ecologist, anunță participarea în alegerile parlamentare în formatul Blocului electoral Împreună. (…) Asta este misiunea Blocului Împreună: să oferim celor care cunosc, care gândesc, care analizează și monitorizează situația din R. Moldova o ofertă politică veritabil pro-europeană. Blocul Împreună vine în aceste alegeri cu o ofertă concretizată atât în plan de politici și reforme în domeniul fiscal și economic în primul rând, care sunt urgente, dar și cu o echipă care este capabilă, pregătită din punct de vedere profesional și integră. O echipă nu a fost parte nici din guvernare, nici din scheme”, a declarat Ștefan Gligor.

Amintim că, recent, Blocul Împreună a rămas fără două dintre formațiunile care se regăseau în componența acestuia. Este vorba despre Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA).

Pe 7 iulie 2025, liderul LOC, Alexandru Bujorean, a comunicat că formațiunea sa s-a retras din Blocul Împreună și că va participa la alegerile parlamentare din toamnă separat. Politicianul a argumentat că blocul „și-a pierdut direcția inițială” și că nu va accepta „scenarii în care personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”.

Iar pe 18 iulie, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că partidul său a decis să nu participe la parlamentare, iar membri ai formațiunii vor concura pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). El a argumentat decizia prin dorința de a contribui la asigurarea unei majorități pro-europene în următorul parlament. În aceiași zi a devenit cunoscut faptul că membrii Platformei DA de pe lista PAS vor fi Dinu Plîngău însuși și Stela Macari. Aceștia au ieșit din partid pentru a putea candida din partea PAS. Situația a generat excluderea Platformei DA din cadrul Blocului Împreună.

Astfel, în prezent, Blocul Împreună este format doar din două formațiuni: Partidul Schimbării și Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: