Mai mulți judecători din Bălți s-au plâns că Renato Usatîi le-a lezat „onoarea și demnitate”. Cum a reacționat CSM?
Full Article 3 minutes read

Mai mulți judecători din Bălți s-au plâns că Renato Usatîi le-a lezat „onoarea și demnitate”. Cum a reacționat CSM?

Mai mulți judecători ai Curții de Apel Bălți s-au adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu solicitarea de a le fi „apărată onoarea și demnitatea”. Aceștia s-au arătat indignați de retorica ex-primarului de Bălți Renato Usatîi. Anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a solicitat atragerea la răspundere disciplinară a magistraților respectivi pentru că au eliberat din detenție un carabinier condamnat la 17 ani de închisoare. CSM a criticat cuvintele lui Usatîi, însă a recunoscut dreptul acestuia la libertate de exprimare.

În cadrul ședinței din 2 noiembrie, membra CSM Mariana Timotin-Grama a anunțat că judecătorii Curții de Apel Bălți Gheorghi Scutelnic, Oleg Moraru și Viorel Pușcaș au solicitat să le fie „apărată demnitatea și onoarea”. Magistrații au examinat dosarul carabinierului care în 2020 a ucis un locuitor al satului Elizavetovca. În pofida faptului că prima instanță l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 17 ani de închisoare, judecătorii Curții de Apel Bălți au trimis dosarul la reexaminare, iar carabinierul urma să fie pus în libertate. Acesta a rămas, însă, în detenție, întrucât a fost condamnat la 6 luni de închisoare într-un alt dosar.

Deși judecătorii au făcut adresarea încă în iulie 2021, CSM a decis să o examineze numai după ce a fost analizată de inspecția judiciară. Raportul a fost prezentat în cadrul ședinței CSM din 2 noiembrie. Inspecția judiciară a propus să fie întocmită o plângere pe numele lui Renato Usatîi cu solicitarea sancționării acestuia pentru insulte și calomnie.

La rândul său, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a remarcat că organele de drept s-ar fi putut autosesiza și a amintit că omorul de la Elizavetovca a fost unul de rezonanță. Iar alți membri ai CSM au menționat că magistrații respectivi s-ar fi putut adresa personal la poliție. În final, în urma unor dezbateri fără prezența presei, membrii CSM au condamnat declarațiile lui Usatîi, însă au explicat că acesta are dreptul la libertate de exprimare.

Precizăm că, în cadrul unui live pe pagina sa de Facebook din 7 iulie, Renato Usatîi a acuzat magistrații respectivi că „și-au șters picioarele de familia defunctului Simion Botnari, a locuitorilor din Elizavetovca și Bălți, de toți procurorii care au instrumentat dosarul și de întreaga țară”. Usatîi susținea că carabinierul a fost eliberat în rezultatul unor înțelegeri obscure cu judecătorii Curții de Apel Bălți și a declarat că „va deveni coșmarul lor numărul 1”. De asemenea, Usatîi a menționat că pe toți cei care eliberează infractori îi așteaptă lustrația, aceștia urmând să fie plasați în detenție, iar averea lor și a rudelor – confiscată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: