Președinta țării Maia Sandu a comentat scandalul izbucnit în jurul Avocatei Poporului Natalia Moloșag, care a anunțat pe 2 decembrie că și-a depus demisia. Șefa statului a confirmat că, în calitate de avocată, Moloșag a reprezentat-o într-un proces de judecată, însă a subliniat că nu a cunoscut-o personal. De asemenea, președinta țării a menționat că este regretabil că oamenii nu judecă lucrurile în profunzimea lor, ci sunt în stare să facă concluzii într-un timp foarte scurt.
În cadrul ediției din 2 decembrie a ediției speciale de la TVR Moldova, președinta Maia Sandu a comentat demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului.
„Vreau să fac o precizare. Eu nu am avut ocazia să o cunosc pe dna Moloșag, chiar dacă m-a reprezentat într-un caz. Eu fiind în această luptă politică am avut multe situații în care am avut nevoie de avocat în luptele cu oponenții mei politici și, în unele situații, avocații erau angajați de echipa de campanie sau de partid. În cazul acesta nu am cunoscut-o nici până, nici după”, a menționat Sandu.
Șefa statului a constatat că, în cadrul conferinței de presă din 1 decembrie, declarațiile Nataliei Moloșag nu au fost convingătoare.
„Din ce am văzut eu, răspunsurile dnei Moloșag nu au fost convingătoare și nu pot să spun exact dacă a avut sau nu a avut dreptate. Am văzut doar că răspunsurile la suspiciuni nu au fost convingătoare. Dar ce s-a întâmplat după – a fost un val de critici, care nu a mai lăsat timp și loc ca lucrurile să se analizeze și ca să nu fie o atitudine superficială. Lucrurile s-au întîmplat foarte repede, valul a fost foarte mare, omul și-a dat demisia și cu asta s-a terminat. În ce măsură este vinovată, nu este vinovată, nu mai interesează pe nimeni, din păcate”, consideră Maia Sandu.
Președinta țării s-a referit și la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a susținut-o prin votul în plenul parlamentului pe Moloșag: „Ce s-a întâmplat cu imaginea PAS, care a promovat-o, e altă întrebare. Chiar dacă ar fi fost o greșeală, lucrurile se corectează și se merge mai departe. Dar eu nu cred că din perspectiva asta trebuie să discutăm”.
Șefa statului a menționat că principalele două motive pentru care oamenii refuză să opteze pentru funcții publice sunt salariile mici și linșajul public.
„Foarte mulți oameni spun că nu vor să vină și pentru o greșeală comisă acum 30 de ani să fie linșați public. Și aici vreau să mă întorc la încrederea pe care trebuie să o construim noi între noi, indiferent dacă ai sau nu încredere în președintele țării sau în prim-ministru. Asta înțeleg că este mai greu de construit – în instituții. Dar încrederea în oameni și să ne lăsăm un pic de răgaz, să nu fim superficiali în aprecierea lucrurilor este foarte important. Pentru că, altfel, nimeni nu va vrea să vină și să își asume. Și nu e vorba doar de instituțiile publice, e vorba în general despre câtă deschidere avem noi și răbdare ca să nu condamnăm pe cineva în jumătate de oră, să reușim să înțelegem lucrurile în profunzime”, a conchis Maia Sandu.
***
Ombudsmanul a fost atras într-un scandal, după ce un blogger a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează ca „asistent” pentru Natalia Moloșag. Mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut deja demisia ombudsmanului.
Pe 2 decembrie, pe site-ul Oficiului Avocatul Poporului a fost publicată informația privind demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului.
La rândul său, bărbatul din cauza căruia au apărut criticile, a publicat o declarație în care menționează că nu înțelege din ce motiv Moloșag ar trebui să demisioneze și nu consideră că a afectat imaginea Consiliului Avocatului Poporului.