Președinta țării Maia Sandu a comentat pe 16 martie, într-o conferință de presă alături de omologul său român, Klaus Iohannis, rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care conține și un amendament prin care Transnistria este recunoscut drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.
„Decizia a fost despre Ucraina și a vizat agresiunea Rusiei. În raport cu acest amendament, R. Moldova a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria, începând de la origine până la toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă la ziua de astăzi. Noi am spus și am cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, am cerut și cerem lichidarea munițiilor din stânga Nistrului. Pledăm în continuare pentru soluționarea pașnică a acestui conflict. Vom face totul pentru a găsi și a pune în practică o soluționare diplomatică, politică, pașnică”, a menționat șefa statului.
La rândul său, președintele României a subliniat că diferendul transnistrean trebuie soluționat fără să afecteze parcursul european al Moldovei.
„Rezoluția APCE are valoare de declarație politică. Însă problema transnistreană este o problemă a Moldovei, trebuie rezolvată aici, în formatele internaționale recunoscute, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale și fără să afecteze parcursul pro-european al R. Moldova”, a conchis Iohannis.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat pe 15 martie decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, la inițiativa delegației României, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.
Este pentru prima oară când o instituție europeană de nivel înalt declară în mod oficial „Transnistria drept teritoriu ocupat de Rusia”.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a venit cu o reacție. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, membru al delegației R. Moldova la APCE, susține că va contesta procedura prin care a fost adoptată prevederea respectivă, întrucât participanții online la ședință nu ar fi avut posibilitate să voteze. În plus, potrivit deputatului, delegația Moldovei și guvernul nu ar fi fost consultați cu privire la inițiativă.
În cadrul unei conferințe de presă din 16 martie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a subliniat că autoritățile vor căuta soluții bazate pe dialog și negocieri pentru reintegrarea țării și a reiterat îndemnul către Moscova, de a-și retrage trupele staționate pe teritoriul R. Moldova.
Așa numitul „Minister de Externe” al Transnistriei a comentat decizia rezoluția APCE abia în după-amiaza de 16 martie. Reprezentanții instituției nerecunoscute susțin că inițiativa este una „vădit tendențioasă și politizată”.