Ministerul Sănătății

Maia Sandu a conferit „Ordinul de Onoare” post-mortem pentru 134 de lucrători medicali

134 de lucrători medicali din Republica Moldova au fost apreciați, post-mortem, cu distincția „Ordinul de Onoare”. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta țării Maia Sandu. Inițiativa are loc în ajunul Zilei profesionale a lucrătorului medical și a farmacistului.

„Am semnat ieri, înainte de plecare, decretul prin care am conferit „Ordinul de Onoare” post-mortem pentru 134 lucrători medicali din Republica Moldova. Sunt cei care și-au pierdut viața la locul de muncă de la începutul pandemiei Covid-19. Am decis să ofer distincțiile în ajunul Zilei profesionale a lucrătorului medical și a farmacistului, în semn de omagiu și gratitudine pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă acești oameni”, a menționat președinta țării.

Lista lucrătorilor medicali apreciați cu „Ordinul de Onoare” o găsiți AICI.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, peste 82% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora.

Ziua lucrătorului medical și a farmacistului este marcată, anual,  în a treia duminică a lunii iunie. Istoria acestei zile datează încă din 1800, atunci când medicul american, Wiliamson Crawford Long, a folosit pentru prima dată anestezia într-o operaţie. În Republica Moldova, Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin Decret prezidenţial în anul 1994, pentru a oferi ocazia de a onora, în mod oficial, oamenii care stau la straja sănătăţii publice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: