Maia Sandu a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron. Aderarea Moldovei la UE, printre subiectele discutate 
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron. Aderarea Moldovei la UE, printre subiectele discutate 

Șefa statului Maia Sandu a discutat la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron. Cei doi președinți au vorbit despre procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, situația de securitate din regiune și sprijinul Franței în procesul de modernizare a Moldovei. 

Instituția prezidențială de la Chișinău a anunțat că Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu Emmanuel Macron. Se menționează că oficialii au vorbit despre relația bilaterală și procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

Șefa statului a accentuat angajamentul ferm al țării noastre pentru realizarea reformelor necesare în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare. Președinta a exprimat speranța că Franța va juca în continuare un rol activ în susținerea Moldovei în acest demers”, a relatat instituția prezidențială de la Chișinău.

Potrivit sursei, cei doi șefi de stat au vorbit și despre situația de securitate din regiune, cooperarea bilaterală și sprijinul Franței în procesul de modernizare a Moldovei, inclusiv în domeniile apărării, reformei justiției, dezvoltării economice și în altele.

***

În octombrie 2023, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Emmanuel Macron în timpul summit-ului Comunității Politicii Europene de la Granada. Atunci, șefa statului a declarat că liderul de la Paris i-a reconfirmat sprijinul Franței pentru Republica Moldova. Înainte de aceasta, la începutul verii 2023, Emmanuel Macron a fost în Republica Moldova unde a participat alături de mai mulți oficiali internaționali la summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc la Bulboaca. Președintele Franței a fost în Moldova și în iunie 2022.

***

În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Se menționa că decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE. Acesta va avea loc, la Bruxelles, la 14-15 decembrie.

Autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.

Dacă nu în decembrie, atunci în martie. Recent premierul Dorin Recean a admis o amânare, până în martie 2024, a deciziei Consiliului European privind lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: