Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit la telefon cu președinta Georgiei Salome Zurabișvili. Sandu „a exprimat solidaritatea țării noastre cu poporul georgian și admirația sa personală pentru curajul acestuia în apărarea democrației și a parcursului european”. Informația a fost comunicată de instituția prezidențială de la Chișinău, în seara zilei de 1 decembrie. Între timp, în Georgia continuă protestele. Nemulțumiți de decizia guvernului de a amâna negocierile cu Uniunea Europeană până în 2028, manifestanții au ieșit a patra zi consecutivă în stradă. Liderul unui partid de opoziție a fost reținut în dimineața zilei de 2 decembrie, a anunțat un post de televiziune local. În total, în noaptea protestelor de pe 2 decembrie, ar fi fost reținute peste 50 de persoane.
Instituția prezidențială de la Chișinău a anunțat că, pe 1 decembrie, președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu președinta Georgiei Salome Zurabișvili.
„În cadrul discuției, șefa statului a exprimat solidaritatea țării noastre cu poporul georgian și admirația sa personală pentru curajul acestuia în apărarea democrației și a parcursului european. Maia Sandu a subliniat că moldovenii și georgienii împărtășesc aceeași aspirație pentru un viitor pașnic și prosper în cadrul Uniunii Europene”, au comunicat reprezentanții instituției prezidențiale.
În Georgia continuă protestele
Între timp, în Georgia continuă protestele în legătură cu decizia guvernului de a amâna negocierile cu Uniunea Europeană până în 2028.
Potrivit Jam News, deja a patra noapte consecutivă, forțele speciale dispersează zeci de mii de protestatari la Tbilisi, iar numărul acestora crește de la o zi la alta. Publicația a mai scris că, în noaptea spre 2 decembrie, s-au utilizat în cantități mult mai mari decât în nopțile anterioare gaze lacrimogene și spray-uri cu piper, care sunt aplicate de către polițiști și forțele speciale în fața protestatarilor. De asemenea, pe tot parcursul nopții, au fost folosite tunuri de apă, în condiții de temperatură de aproximativ +2°C. Au fost și rețineri, însă numărul exact nu este deocamdată cunoscut, a menționat publicația.
Sursa a mai scris că, în dimineața zilei de 2 decembrie, pe bulevardul Chavchavadze din Tbilisi se aflau încă sute de protestatari. Se menționează că proteste masive au avut loc, noaptea trecută, și în alte orașe ale Georgiei, inclusiv în Batumi, Kutaisi, Gori și Zugdidi.
Postul de televiziune „Mtavari Arkhi” a anunțat că în dimineața zilei de 2 decembrie a fost reținut liderul partidului de opoziție „Ghirchi – Mai Multă Libertate” Zurab Djaparidze.
Totodată, potrivit sursei, jurnalista postului de televiziune „Rustavi 2”, Tamta Chitișvili, a fost rănită la picior în timpul protestului din fața parlamentului georgian. Potrivit informațiilor postulului de televiziune, ea a fost internată la spital, iar medicii estimează că ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală.
Într-o declarație comună a principalelor organizații neguvernamentale georgiene se menționează că în cele patru zile de proteste, 28 noiembrie – 1 decembrie, organizațiile neguvernamentale pentru drepturile omului au primit informații despre peste 250 de rețineri. Organizațiile au adăugat că doar în noaptea protestelor de pe 2 decembrie au fost reținute peste 50 de persoane.
Pe 28 noiembrie 2024, prim-ministrul Georgiei Irakli Kobakhidze a anunțat că țara sa amână negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028. Totodată, el a declarat că Georgia renunță la subvențiile bugetare din partea Uniunii Europene în această perioadă.
Decizia autorităților georgiene vine în contextul în care Consiliul European a anunțat recent că procesul de integrare a Georgiei este practic suspendat, atribuind vina partidului „Visul Georgian”. Liderii de la Bruxelles și din alte capitale europene au semnalat că nu pot sprijini deschiderea negocierilor de aderare până când Georgia nu va abroga legile care contravin valorilor și principiilor europene.
În același timp Parlamentul European a adoptat, pe 28 noiembrie, o rezoluție în care condamnă alegerile parlamentare din 26 octombrie din Georgia, o țară candidată la UE, pentru că nu au fost nici libere, nici corecte, reprezentând încă o manifestare a regresului democratic continuu al țării „pentru care partidul de guvernământ Visul Georgian este pe deplin responsabil”. Deputații europeni denunță numeroasele și gravele încălcări electorale, inclusiv cazurile documentate de intimidare a alegătorilor, de manipulare a voturilor, de interferență cu observatorii electorali și cu mass-media. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!